Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meškanie desiatok letov za posledné dva dni: Táto technická chyba vháňa pilotov do zúfalstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Vyše 50 letov americkej leteckej spoločnosti American Airlines meškalo za posledné dva dni kvôli chybe v navigačných mapách ktoré majú piloti týchto aerolínií stiahnuté na svojich tabletoch. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Dvadsaťštyri letov meškalo v utorok v noci a približne 30 ďalších lietadiel American Airlines štartovalo s oneskorením aj dnes. Žiaden zo svojich letov však spoločnosť nemusela zrušiť úplne.

Hovorkyňa American Airlines uviedla, že aby piloti vyriešili problém so "zamrznutou" aplikáciou v služobných tabletoch, museli ju zmazať a následne opätovne nainštalovať.

Navigačný softvér pre tablety značky Apple navrhla americká spoločnosť Jeppesen. Problém s aplikáciou v ňom spôsobila duplicitná mapa letiska Ronalda Reagana vo Washingtone, ktorá zapríčinila, že "aplikácia prestala reagovať", citovala AP hovorcu firmy Jeppesen, ktorá je dcérskou spoločnosťou firmy Boeing.

Piloti American Airlines začali používať tablety značky Apple - iPady - v roku 2013, čím nahradili klasické mapy, tlačené príručky a ďalšie materiály, ktoré vážili okolo 15 kilogramov. Aerolínie tvrdia, že nižšia hmotnosť týchto predmetov dokáže ušetriť až 1,5 milióna litrov leteckého paliva ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu