Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počasie nás opäť potrápi: SHMÚ vydal na dnes výstrahy, vodiči, pozor na padajúce stromy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Prvý pondelok roka 2015 bude na horách veterný a skomplikuje aj situáciu na cestách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje výstrahami na nárazový vietor i tvorbu snehových jazykov.

Výstraha pred silným vetrom platí s výnimkou časti Nitrianskeho kraja pre celé územie Slovenska. Najvážnejšiu, výstrahu 3. stupňa, vydal SHMÚ pre oblasti severného Slovenska. Na Kysuciach, Orave, Liptove, Turci, Horehroní i Spiši môže na horách dosiahnuť vietor rýchlosť 35 až 50 m/s.

Počasie nás opäť potrápi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na ostatnom území, pre ktoré platia výstrahy, predpovedajú meteorológovia vo vyšších polohách vietor s rýchlosťou od 25 do 35 m/s. Výstrahy pred silným vetrom platia do dnešnej 15.00 h. V oblastiach so silným vetrom a takisto aj na juhozápade a juhu Nitrianskeho a Banskobystrického kraja varujú meteorológovia aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Výstraha 1. stupňa platí do 17.00 h.

Sneženie zhoršuje viditeľnosť, môžu padať stromy!

Husté sneženie i silný vietor spôsobuje riziko na viacerých úsekoch slovenských ciest. Najhoršia situácia je v okolí horských priechodov Donovaly a Šturec, kde okrem zníženia viditeľnosti na 50 m hrozí v dôsledku víchrice aj padanie stromov na vozovku. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli www.zjazdnost.sk. Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je takisto na Čertovici, v okolí sedla Besník a Lipian. Do 100 je znížená viditeľnosť v okolí Fričoviec a Širokého. Z okresov Námestovo, Trstená, Turčianske Teplice, v okolí Nižnej Šebastovej, Chminianskej Novej Vsi, Záborského hlásia cestári snehové jazyky na cestách.

SSC upozorňuje šoférov aj na to, že na diaľnici D1 v úsekoch Ivachnová - Bôrik, Poprad - Jánovce a Svinia - Budimír a na rýchlostnej ceste R3 v úsekoch Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká sa na vozovke nachádza miestami vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm. Všetky diaľnice, rýchlostné úseky, cesty i horské priechody sú zjazdné. Kým v oblasti západného Slovenska je povrch vozoviek väčšinou mokrý, na strednom a východnom Slovensku je na väčšine ciest 1 a III. triedy vrstva snehu do 3 cm.

Predpoveď na dnes

Nad strednú Európu sa presúva tlaková výš. Polooblačno až oblačno, ojedinele snehové prehánky. Teploty -4 až 1 stupeň Celzia. 

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty -2 až -5 a najvyššie denné -2 až 1 stupeň C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty -3 až -8 a najvyššie denné -4 až 0 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty -3 až -7 a najvyššie denné -4 až 0 stupňov C.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -4 stupne C. Vo výške 1500 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -6 stupňov C. Vo výške 2000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -13 a najvyššia denná -9 stupňov C. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu