Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príbeh Nikolky, ktorú odobrala sociálka: Rodičia vzali spravodlivosť do svojich rúk, uniesli ju!

Nikolka so svojím záchrancom Zobraziť galériu (2)
Nikolka so svojím záchrancom (Zdroj: Foto: youtube)

ŠTETÍN - Prípady odobratia detí z rodín v západných krajinách sú aj na Slovensku známe. Prinášame príbeh malej Nikolky, ktorú zobrala nórska sociálka od poľských manželov. Tí nečakali na rozhodnutia súdov, na konanie či nekonanie úradníkov, osud zobrali pevne do svojich rúk. Najali si detektíva, ktorému sa podarilo Nikolku oslobodiť od nórskych pestúnov a v bezpečí ju dopraviť k milujúcim rodičom.Na starší prípad upozornili české médiá, v ktorých rozoberajú podobný prípad českej rodiny. Na nátlak verejnosti sa do neho zapojila vláda aj parlament.

Otrasnú skúsenosť s nórskou sociálkou Barnevernet má rodina Rybkowých z Poľska. Rodičia so svojou dcérkou žili v Nórsku, kde pracovali a ich dcérka chodila do školy. Tam sa začal aj ich problém. Jedného dňa v roku 2010 bola Nikolka v škole veľmi smutná. Dôvodom bolo, že doma v Poľsku jej zomierala babička, čo sa dozvedela od rodičov. V chladnej krajine akou je Nórsko však nie je vo zvyku s deťmi hovoriť o smrti. Nikolkina učiteľka vyhodnotila situáciu tak, že dievčatko kvôli rodičom utrpelo psychickú traumu a najlepšie bude, keď si ho do opatery zoberie sociálka. Rodičom nič neoznámili, tí zistili, že niečo nie je v poriadku, keď sa Nikolka nevrátila zo školy domov.    

Smútok je súčasť života

Vydesení rodičia sa okamžite pokúšali vysvetliť, že v katolíckom Poľsku je bežné s deťmi hovoriť o starobe a umieraní, pretože je to súčasť života a smútok k nemu patrí rovnako ako radosť. Pred úradníkmi tieto argumenty neobstáli a dievčatko putovalo okamžite do náhradnej pestúnskej rodiny. Matka Helena a otec Arkadiusz sa všemožnými cestami pokúšali dostať dievčatko späť, no rozhodnutia nórskych úradov boli vždy zamietavé.

Vsadili na súkromného detektíva

Zúfalí rodičia sa nakoniec obrátili na súkromného detektíva Krzysztofa Rutkowského, ktorý mal perfektné referencie, údajne dokáže vyriešiť aj neriešiteľné prípady. Teraz však stál pred neľahkou úlohou. Bolo potrebné uniesť dieťa z nepriateľského prostredia a detailne naplánovať jeho bezpečnú cestu domov. Na to všetko nebolo veľa času.

Najdôležitejšie bolo Nikolku presvedčiť, aby spolupracovala a nebála sa pánov, ktorí ju prídu od pestúnov vyslobodiť. Keď mala návštevu biologických rodičov, potajomky jej dali mobilný telefón so slovami, aby si ho ukryla a čakala na inštrukcie.

Dievčatko sa zlaňovalo z okna

Šikovný detektív a jeho tím najprv zmapovali prostredie a dom pestúnov. Nikolka mala okno od zeme šesť metrov vysoko. Cez mobil dostala inštrukcie, že v noci jej pristane na parapete lano. Jej úlohou je, aby ho pripevnila o posteľ a vošla do pripravenej slučky. Záchrancovia ju potom dostanú na na zem. "Nebála som sa, verila som rodičom a robila som to, čo mi povedali," cituje vyjadrenie dievčatka na tlačovej konferencii televízia Nova.

Keď sa Nikolka dostala von z izby bola časť nebezpečného plánu splnená, ostávalo ešte dopraviť dievčatko do Švédska, kde už čakali rodičia. Rutkowski neskôr po vydarenej akcii povedal, že každé mýto na ceste predstavovalo miesto, kde môže celý plán zlyhať.

Dievčatko sa podarilo dostať na územie susedného štátu. Na dlhé zvítanie s rodičmi nebol čas, pretože okamžite odlietalo lietadlo do Poľska.

Nikolka so svojou mamou na tlačovej konferencii po únose
Zobraziť galériu (2)
Nikolka so svojou mamou na tlačovej konferencii po únose  (Zdroj: Foto: youtube)

Nórsko žiadalo dieťa späť

Keď pestúni zistili, že dievčatko zmizlo, okamžite zalarmovali nórsku políciu, tá nechala uzavrieť celé mesto. Nikolka už našťastie bola v tom čase v bezpečí.

Nórske kráľovstvo zažalovalo rodičov pre únos a žiadalo, aby Poľsko vydalo dieťa späť. Poľský súd v Štetíne odmietol vydať Nikolku späť do Nórska. Dievčatko žije spokojne od roku 2011 so svojou milujúcou rodinou.

Z detektíva Rutkowského sa stala v Poľsku razom celebrita. Priznal, že za svoju prácu dostal dobre zaplatené. S tým však Nikolkini rodičia rátali. O únose vznikol krátky dokumentárny s názvom Ucieczka z raju (Útek z raja).

Konferencia po návrate dievčatka do Poľska

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu