Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do polície v Štokholme hádzali pri výtržnostiach zápalné bomby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Na políciu na chudobnom predmestí švédskeho hlavného mesta Štokholm zaútočili v sobotu neskoro večer zápalnými bombami a kameňmi, čo vyústilo do zatknutia 11 mladých ľudí za výtržnosti a podpaľačstvo. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Udalosti na južnom štokholmskom predmestí Ragsved nasledovali po týždeň trvajúcich vzburách vo štvrti Husby na opačnej strane metropoly vlani v máji, keď výtržníci podpálili stovky áut. Polícia vtedy bojovala s prisťahovaleckou mládežou, ktorá sa vzbúrila proti zastreleniu Portugalca políciou.

Policajný hovorca dnes uviedol, že je ešte priskoro povedať, kto všetko je tentoraz páchateľom, ale štyria z 11 zatknutých sú ľudia mladší než 18 rokov. "Na situácii je dosť neobvyklé to, že útok bol zrejme vopred naplávaný," dodal policajný hovorca.

Podľa jeho slov zápalné bomby a kopy dlažobných kociek boli už pripravené, keď prišla polícia, a približne 30 ľudí bolo počas výtržností zamaskovaných. Zranenia neutrpel nikto a podpálených bolo okolo desať áut. Zničené boli policajné vozidlá a policajná kancelária v Ragsvede tiež "utrpela" nejaké škody.

Tak ako v Husby, aj v Ragsvede žijú prevažne imigranti a ďalšie násilnosti na prisťahovaleckých predmestiach môžu len posilniť pozície krajne pravicovej, protiprisťahovaleckej strany Švédski demokrati v predčasných voľbách, ktoré sa budú konať na budúci rok v marci.

Švédskym demokratom (SD) sa podarilo zosadiť stredoľavú vládu už po dvoch mesiacoch úradovania, keď zmenili taktiku a hlasovali so stredopravou opozíciou proti štátnemu rozpočtu. Premiér Stefan Löfven v stredu 3. decembra oznámil, že vyhlási predčasné parlamentné voľby, prvé za posledných 50 rokov vo Švédsku. Ako termín určil 22. marec 2015. Švédski demokrati dosiahli výrazné zisky v riadnych parlamentných voľbách v septembri - počet hlasov dokonca zdvojnásobili a stali sa tak treťou najväčšou stranou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu