Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stovky ukrajinských demonštrantov napadli sídlo oblastnej správy: Polícia je s banditami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Niekoľko stoviek demonštrantov sa dnes v centre ukrajinského mesta Vinnycja pokúsilo vziať útokom sídlo oblastnej správy, v čom im bránili asi dve stovky policajtov. "Polícia je s banditami!" skandoval dav. Poslanci oblastného snemu, ktorí sa zišli na mimoriadnom zasadnutí, sa podľa miestnych médií rozpŕchli a rokovacia sála potom ovládli demonštranti.

Pri potýčkach došlo aj na kamene, slzný plyn a obušky. V nemocnici skončilo sedem zranených strážcov poriadku, lekársku pomoc vyhľadal tiež jeden demonštrant, uviedol web novín Ukrajinská pravda. Policajti zatkli štyroch "narušiteľov poriadku", ktorých ale po spísaní protokolov prepustili na slobodu.

Aktivisti sa naopak dožadovali odvolania policajného náčelníka za údajnú brutalitu strážcov zákona. Medzi nimi boli aj veteráni nedávnych bojov s proruskými separatistami na východe krajiny. Demonštranti po nich hádzali vajcia, kamene, delobuchy a nakoniec použili aj slzný plyn, tvrdí polícia.

Policajný náčelník pred protestujúci aktivistov nakoniec predstúpil a prisľúbil, že v pondelok začne vyšetrovanie, podľa výsledku ktorého sa rozhodne, či odstúpi.

V pozadí nepokojov bol zrejme konflikt medzi dvoma miestnymi politickými vodcami, bojujúcimi o hlavné slovo v oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu