Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tretí mŕtvy černoch, Američania sa búria: Rozbité výklady, dymové bomby, násilnosti!

Masové protesty kvôli trom mŕtvym černochom, ktorý zahynuli po zásahu polície, zachvátili celú Ameriku. Zobraziť galériu (13)
Masové protesty kvôli trom mŕtvym černochom, ktorý zahynuli po zásahu polície, zachvátili celú Ameriku. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Protesty kvôli usmrteniu neozbrojeného černocha policajtom sa v noci na dnes v Spojených štátoch zvrhli v pouličné násilie. V kalifornskom Berkeley niektorí z maskovaných demonštrantov rozbíjali výklady a hádzali kamene na policajtov. Niekoľko mužov zákona utrpelo ľahké zranenia, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na miestne policajné hovorkyňa Jenn Coatsovou.

V uliciach mesta dohliadali na bezpečnosť desiatky ťažkoodencov. "Malá časť protestujúcich sa začala správať násilne. Začali hádzať kamene a ďalšie predmety na našich policajtov," povedala policajná hovorkyňa v Berkeley s tým, že protestov sa zúčastnilo asi 200 ľudí. Poškodených bolo niekoľko obchodov.

Demonštrácie pokračujú v USA už štvrtým dňom. Najnovšie protesty sú reakciou predovšetkým na to, že veľká porota v New Yorku sa tento týždeň rozhodla neobviniť bieleho policajta v kauze udusenia neozbrojeného černocha Erika Garnera pri zatýkacom chvate. Muž trpiaci astmou a vysokým krvným tlakom pri zákroku volal "Nemôžem dýchať!", čo je aj slogan, ktorý na demonštráciách skandujú protestujúci.
 
"To, čo sa v posledných niekoľkých dňoch deje v amerických mestách, je veľmi dôležité. Je potrebné ukázať, že hovoríme jednotným hlasom," uviedla jedna z protestujúcich v New Yorku Judi Flournoyová. Matka zabitého Erika Garnera vyzvala Američanov, aby "pokračovali v protestoch, avšak bez akýchkoľvek násilností".

Newyorský prípad predovšetkým medzi Afroameričanov ešte viac posilnili vytvorenie emócie po rozhodnutí veľkej poroty v meste St. Louis neobvinit belošského policajta, ktorý zastrelil osemnásťročného černošského mladíka Michaela Browna vo Ferguson na predmestí St. Louis.
 

Reportéri zachytili pamätné momenty vo Fergusone

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu