Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Studené peklo v Srbsku a Rakúsku: Ľudia bez elektriny, kúrenia, či vody

Príčinou je náhla vlna mrazivého počasia, ktoré spôsobilo popretŕhanie elektrického vedenia
Príčinou je náhla vlna mrazivého počasia, ktoré spôsobilo popretŕhanie elektrického vedenia (Zdroj: YouTube)

BELEHRAD - Pohotovostné služby v Srbsku dnes pracovali na obnove dodávok elektriny vo východnej oblasti krajiny, ktorá je už tretí deň bez elektriny, kúrenia či tečúcej vody. Príčinou je náhla vlna mrazivého počasia, ktoré spôsobilo popretŕhanie elektrického vedenia.

Úrady vyjadrili nádej, že dodávky elektriny pre približne 5000 obyvateľov mesta Majdanpek sa im podarí obnoviť počas dneška. Predtým sľúbili, že elektrinu bude mať mesto znova už v utorok večer.

"Nič nefunguje, nemáme kúrenie, školy aj škôlky sú zatvorené, nefungujú ani bankomaty a banky, takže nemáme žiadne peniaze," uviedla pre tlačovú agentúru Reuters v telefonáte obyvateľka mesta.

Teploty klesli pod bod mrazu a ľad spolu so silným vetrom spôsobili v pondelok podvečer pád elektrických vedení v kopcovitom regióne neďaleko srbskej hranice s Rumunskom.

"Celú noc sme pomáhali ľuďom, ktorých postihol výpadok elektriny," uviedol pre Reuters vedúci oddelenia ministerstva vnútra pre núdzové situácie Predrag Marič. Podľa jeho očakávania by mala byť dodávky elektriny obnovená ešte dnes popoludní. Miestna nemocnica pracuje vďaka vysokovýkonnému generátoru.

Srbské rádio B92 citovalo predstaviteľa spoločnosti na prenos a rozvod elektriny: "Riskujeme vlastné životy, pretože pracovať za takýchto podmienok je nebezpečné."

Počasie vyčíňa aj v Rakúsku

Stovky domácností na západe i východe rakúskej spolkovej krajiny Štajersko sa ocitli bez elektrickej energie. Poľadovica a námraza však skomplikovali životy nielen energetikov, ale aj cestárov a pasažierov v iných oblastiach alpskej republiky.

V troch okresoch na severe Dolného Rakúska vyhlásili poplach, z Horného Rakúska prišli správy o zablokovaných cestných komunikáciách, z Burgenlandu o obci, do ktorej sa po cestách aktuálne nedá dostať. Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Ľadová pokrývka stromov predstavuje značnú hrozbu v obci Forchtenstein-Rosalia v burgenlandskom okrese Mattersburg. Keďže sa tam skomplikoval aj prístup pre vozidlá hasičského zboru, vypomohla rakúska armáda, ktorá vyslala do lokality špeciálny tank a nákladné vozidlo. Starostka Friederike Reismüllerová aj prostredníctvom tlačovej agentúry vyjadrila znepokojenie nad ďalšou komplikáciou, ktorou je vietor, a apelovala na miestnych občanov, aby podľa možností neopúšťali príbytky. Tí, ktorí v obci ostali, si môžu objednať potraviny, o ich doručenie sa postarajú príslušníci ozbrojených síl. K väčším materiálnym škodám zatiaľ v obci nedošlo, jeden muž utrpel zranenia a skončil po páde na dvore svojho domu v nemocnici.

Desiatky dolnorakúskych škôl zostali dnes uzavreté. Uzavretých je iba v tejto spolkovej krajine viac ako 60 cestných komunikácií. V Dolnom Rakúsku vyhlásili poplach v okresoch Krems a Zwettl, o čosi neskôr aj v okrese Horn. V priebehu uplynulej noci tu hasiči a iné zložky záchranného systému zasahovali okolo 70-krát.

V Hornom Rakúsku bola neprejazdná napríklad komunikácia B143 v úseku medzi Amplfwangom a Eberschwangom, osobitne komplikovaná bola situácia v okrese Freistadt.

V Štajersku, kde bolo dočasne bez elektrickej energie okolo 600 domácností, dúfajú zainteresovaní v odstránenie porúch energetickej siete do dnešného večera.

Meteorológovia z Centrálneho ústavu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) vo Viedni predpokladajú, že sa situácia v alpskej republike pomaly znormalizuje v priebehu štvrtka a piatka. So začiatkom odmäku rátajú pod vplyvom teplejšieho frontu už vo štvrtok. Súčasne však nevylučujú problémy ani v piatok, pretože sčasti hrubá vrstva ľadu sa bude roztápať iba pomaly, navyše sa očakáva nárazový vietor s rýchlosťou okolo 40 kilometrov za hodinu, čo môže viesť k ulomeniu ďalších námrazou obalených konárov stromov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu