Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tisíce Maďarov v uliciach Budapešti: Počuť nenávistné výkriky, prezidenta chránia policajti

Tisíce maďarských demonštrantov v uliciach Zobraziť galériu (3)
Tisíce maďarských demonštrantov v uliciach (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Tisíce maďarských demonštrantov pochodujúcich v Budapešti od parlamentu na Hradný vrch pred úrad prezidenta skandovali heslá "Špinavý Fidesz!", "Orbán zmizni!", ale aj "Demokraciu!" a Európa!".

Na čele sprievodu, ktorý v celej šírke i dĺžke naplnil Reťazový most, niesli protestujúci transparent s nápisom "Nedokážeme platiť toľko daní, koľko kradnete". Podobne, ako tomu bolo aj pri predchádzajúcich protivládnych demonštráciách v uplynulých týždňoch, štáb provládnej televízie Hír TV sprevádzala súkromná bezpečnostná služba.

Tisíce maďarských demonštrantov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Ide o protikorupčnú demonštráciu, zvlášť proti podvodom na DPH, ale aj proti korupcii v rámci úradu pre dane a clá," povedal jeden z hlavných organizátorov a bývalý parlamentný poslanec za ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) Gábor Vágó.

Tisíce maďarských demonštrantov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Očakávame očistenie daňového orgánu a očistenie celého Maďarska," dodal exposlanec.

Okolie prezidentského paláca obkolesili policajti. Okrem zabezpečenia pochodu však na rozdiel od predchádzajúcich demonštrácií v uliciach Budapešti neboli nastúpené pohotovostné policajné jednotky.

Rečníci zhromaždenia požadovali odstúpenie skorumpovaného vedenia Národného úradu pre dane a clá (NAV), nulovú toleranciu voči korupcii a v súvislosti so snahou o ďalšie zoštátnenie súkromných dôchodkových fondov požadovali aj ochranu súkromného majetku.

Účastníci demonštrácie sa po zaspievaní hymny rozišli. K žiadnym incidentom nedošlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu