Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin a Rúhání hovorili spolu o iránskom jadrovom programe

Vladimir Putin a Hassan Ruhání
Vladimir Putin a Hassan Ruhání (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání hovorili dnes telefonicky o iránskom jadrovom programe. Kremeľ vyhlásil, že na viedenských rokovaniach šiestich svetových mocností s Iránom sa podarilo dosiahnuť významný pokrok, informovala agentúra Reuters.

Kremeľ ďalej uviedol, že počas rokovaní vystúpil do popredia význam ďalšej "konštruktívnej spolupráce" s cieľom dosiahnuť komplexnú dohodu o iránskom jadrovom programe.

Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína začali viesť s Iránom konečné kolo rokovaní v utorok. Ich cieľom je ukončiť vyše desaťročný spor o jadrový program Teheránu uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Iránu, ktorý by mal výmenou za to získať úplné zrušenie sankcií. Tie majú negatívny vplyv na jeho ekonomiku závislú od ropy.

Zúčastnené strany však ani tentoraz nedospeli k dohode, ktorá by 12 rokov trvajúci spor o iránske jadrové ambície ukončila, preto si na jej uzavretie stanovili ďalších sedem mesiacov. Rokovania budú pokračovať v decembri; miesto ich konania zatiaľ nie je známe.

Rúhání je s jadrovými rozhovormi spokojný: trom americkým senátorom sa nepáčia 

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes povedal, že počas viedenských rozhovorov šiestich svetových mocností a Iránu o jeho jadrovom programe došlo k preklenutiu niektorých rozporov a zblíženiu stanovísk zúčastnených strán. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Počas rozhovorov vo Viedni sa podarilo preklenúť mnohé rozpory a naše postoje sa približujú k postojom druhej strany," povedal Rúhání. Šesť svetových mocností a Irán sa dnes dohodli, že rozhovory o jadrovom programe Teheránu predĺžia do 30. júna budúceho roka. Zmluva medzi oboma zúčastnenými stranami, ktorá z rozhovorov vzíde, by mala ukončiť 12 rokov trvajúci spor o iránske jadrové ambície.

Na margo predĺženia rozhovorov medzi Iránom a mocnosťami sa dnes vyjadrili aj traja vplyvní členovia Senátu Spojených štátov. Senátori za Republikánsku stranu John McCain, Lindsey Graham and Kelly Ayotteová vyhlásili, že predĺženie rozhovorov by malo byť spojené so sprísnením sankcií proti Iránu a každá dohoda, ktorá z rozhovorov vzíde by mala podliehať schváleniu v americkom Kongrese.

Podľa McCaina, Grahama a Ayotteovej je trvanie Teheránu na akomkoľvek programe obohacovania uránu problematické, pričom všetci traja republikáni sa zhodli v názore, že "zlá dohoda" s Iránom by spustila preteky v jadrovom zbrojení na Blízkom východe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu