Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OSN: Iniciatíva pre Sýriu je reakciou na islamistov ako hrozbu pre všetkých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura má pozitívne reakcie na návrh na vyhlásenie lokálneho prímeria v severosýrskom meste Aleppo, ktoré je najväčším bojiskom tri roky trvajúcej občianskej vojny v krajine.

Na tlačovej konferencii po rokovaní so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom a predstaviteľmi sýrskeho ministerstva zahraničných vecí de Mistura uviedol, že sýrske vedenie o jeho návrh prejavilo konštruktívny záujem. Asad údajne ešte v pondelok vyhlásil, že "návrh stojí za preštudovanie". De Mistura chce presadiť tento iniciatívny návrh s cieľom dosiahnuť vyhlásenie zón, kde by platilo prímerie, a zlepšiť prísun humanitárnej pomoci do bojmi zasiahnutých oblastí, pričom začať chce v Aleppe, ktoré bolo kedysi sýrskym obchodným centrom.

Sýrska štátna tlačová agentúra dnes uviedla, že de Mistura a šéf sýrskej diplomacie Walíd Mualim sa dohodli, že budú pokračovať v konzultáciách o návrate stability do Aleppa a uľahčení prístupu humanitárnej pomoci do mesta, ktoré je rozdelené na sektor kontrolovaný vládnymi silami a oblasť ovládanú povstaleckými jednotkami. Táto situácia trvá už dva roky a žiadna zo strán zatiaľ nepodnikla rozhodujúci útok, ktorým by získala celé mesto, pripomenula agentúra Reuters.

V rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť BBC de Mistura uviedol, že hrozba, ktorú pre obe strany konfliktu v Sýrii predstavuje extrémistická organizácia Islamský štát (IS), by mohla OSN pomôcť dotlačiť ich k uzatváraniu dohôd o lokálnom prímerí. De Mistura sa pre BBC vyjadril, že IS "destabilizuje všetko".

Na otázku, aký osoh by mali povstalci a vládne sily z akceptovania dohody o lokálnom prímerí, de Mistura uviedol, že "je tu jeden významný faktor. Aký? DAIŠ. ISIL. Terorizmus". IS je známy aj ako Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), pre ktorý je v arabčine skratka DAIŠ, čo však mnohí jeho príslušníci považujú za hanlivé. Ako druhý významný faktor, prečo by návrh OSN mal byť prijatý, de Mistura uviedol, že občianska vojna v Sýrii nemá žiadnu víťaziacu stranu, a vyjadril pochybnosť, že by sa to vôbec mohlo zmeniť.

De Mistura upozornil, že ak by sa aj plán OSN podarilo presadiť, bol by to len prvý krok pri riešení konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 200.000 obetí na životoch a milióny ľudí donútil opustiť svoje domovy. "Povedať, že máme mierový plán, by mohlo byť ambiciózne, ale aj klamlivé," uviedol de Mistura. Predkladanú iniciatívu označil za akčný plán, ktorý sa začína "od základov": od zastavenia paľby a obmedzenia násilností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu