Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin a Abbott chcú urýchlenie vyšetrovania pádu lietadla

Tony Abbott a Vladimir Putin
Tony Abbott a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

PEKING – Austrálsky premiér Tony Abbott a ruský prezident Vladimir Putin vyzvali v utorok na urýchlenie vyšetrovania júlového pádu malajzijského lietadla, ktoré zostrelili na území východnej Ukrajiny. Ako informoval vo vyhlásení Kremeľ, obaja lídri sa stretli v Pekingu na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Vyšetrovanie havárie ešte nebolo ukončené, keďže vyšetrovatelia nemajú k miestu nešťastia permanentný prístup pre boje medzi proruskými povstalcami a armádou riadenou z Kyjeva. Množstvo dôkazov už bolo zničených a k ďalším sa ani štyri mesiace po nešťastí nemôžu dostať.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Medzi obeťami bolo aj 28 Austrálčanov. 

V septembri zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu malými predmetmi letiacimi vysokou rýchlosťou, čo dokazuje, že stroj bol zostrelený. Holandskí vyšetrovatelia pripúšťajú, že lietadlo mohlo byť zostrelené zo vzduchu, za pravdepodobnejší však považujú zásah raketou zem-vzduch. Nemecká tajná služba považuje za vinníkov ukrajinských separatistov. Tí údajne použili raketový systém z ukrajinskej vojenskej základne pri Donecku.

Agentúra Reuters uviedla, že v rámci summitu Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC), ktorý sa koná v Pekingu, dnes Putin krátko hovoril aj americkým prezidentom Barackom Obamom. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov spresnil, že témou rozhovoru bola Sýria, Ukrajina a Irán.

"Možnosti na stretnutie bolo viac než dve, boli to krátke rozhovory," spresnil podľa agentúry TASS hovorca Peskov s tým, že šlo o krátke prestávky počas rokovaní. Podľa neho prezidenti rokovali aj o dvojstranných vzťahoch.

Moskovský Kremeľ aj washingtonský Biely dom pred summitom APEC potvrdili, že prezidenti nemajú naplánované oficiálne rokovanie, ale súčasne nevylučovali ich stretnutie a rozhovor v kuloároch summitu. Podobnú príležitosť na rozhovor budú mať aj počas summitu G20, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra v austrálskom Brisbane.

Obama a Putin sa rozchádzajú v názore na úlohu Ruska v ukrajinskej kríze, na podporu, ktorú Rusko poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, i v postoji k ďalším otázkam medzinárodnej politiky, vrátane zodpovednosti za pád malajzijského lietadla a marenie jeho vyšetrovania.

Putin v pondelok obvinil ukrajinskú vládu zo zasahovania do vyšetrovania pádu lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti a rozhodne namietal proti tvrdeniu, že vyšetrovaniu údajne bránia proruskí separatisti a označil za "úplne neopodstatnené" výroky, že "miesto pádu je kontrolované tzv. proruskými separatistami". 

"To nie oni, ale druhá strana sústavne ostreľuje miesto (pádu lietadla) a neumožní, aby sa tam pracovalo," upozornil Putin a dodal, že Rusko podporuje úplné a nezávislé vyšetrenie okolností pádu civilného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti. Reagoval tým na výzvu malajzijského premiéra Najiba Razaka, ktorý ho žiadal o ústretovosť pri sprístupnení miesta pádu lietadla.

Čínska cenzúra mazala správy o galantnosti Putina voči manželke prezidenta 

Galantné gesto ruského prezidenta Vladimira Putina na summite Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu  neuniklo sociálnym sieťam a aktivovalo čínskych cenzorov.

Podľa tlačovej agentúry DPA zhromaždení svetoví politici čakali v pondelok večer na ohňostroj za teplôt tesne nad nulou a Putin ponúkol manželke čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorá sedela vedľa neho, pokrývku. Ako ukázal živý prenos, Pcheng Li-jüan teplú pokrývku na plecia od ruského prezidenta prijala, ale o pár sekúnd ju odovzdala pobočníkovi a obliekla si vlastný kabát.

Gesto nedávno rozvedeného Putina okamžite zachytila čínska mikroblogová stránka Sina Weibo. Jeden z blogerov pochválil "ruského džentlmena", ďalší napísal, že "Putin flirtuje s prvou dámou!".

Tieto správy zo summitu, ktorý je najväčšou medzinárodnou akciou, akej Si Ťin-pching kedy predsedal, okamžite upútali pozornosť čínskych cenzorov. O pár hodín boli všetky zmienky o tomto "incidente", vrátane videozáznamu na spravodajských webových stránkach, odstránené. Pcheng Li-jüan je oveľa viditeľnejšia ako ktorákoľvek z manželiek predchádzajúcich vodcov Číny a médiá a verejnosť ju pozorne sledujú.

Putin sa podobne galantne prejavil k významným ženám na verejnosti už viackrát. Napríklad vlani počas summitu G-20 v Petrohrade zakryl prikrývkou pri neskorom večernom koncerte pod otvoreným nebom nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu