Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úder pre USA: Islamský štát sa dohodol s al-Káidou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ISTANBUL - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa dohodla so sýrskou odnožou al-Káidy na zastavení vzájomných bojov a na spoločnom postupe voči nepriateľom. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje zo sýrskej opozície.

K dohode medzi predstaviteľmi IS a takzvaného Frontu an-Nusra došlo údajne počas tajného stretnutia, ktoré sa konalo minulý týždeň na farme v severnej Sýrii. Obe strany sa na schôdzke z 2. novembra dohodli na zastavení vzájomných bojov a spoločnom postupe, ale nepristúpili k zlúčeniu svojich skupín.

Pre agentúru AP to uviedol popredný predstaviteľ sýrskej opozície a veliteľ povstaleckých jednotiek, bojujúcich proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ani jeden z informátorov si neželal byť menovaný. 

Dohoda oboch teroristických skupín by podľa AP bola vážnym úderom pre stratégiu Washingtonu, ktorá počíta s vyzbrojením umiernených povstaleckých skupín a ich nasadeniu voči Islamskému štátu.

Ozbrojenci IS a Frontu an-Nusra zvádzali vyše roka ostré boje o to, kto bude mať rozhodujúce slovo v radoch radikálnych islamistických povstalcov.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu