Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandály najväčších miliardárov v Európe: Zazobaní na západe, skorumpovaní na východe!

Rinat Achmetov patrí k špičke boháčov na svete Zobraziť galériu (10)
Rinat Achmetov patrí k špičke boháčov na svete (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA – Nie je miliardár ako miliardár. Podľa rebríčku Forbes sa v Európe nachádza 468 miliardárov. Tí sa však líšia tým, odkiaľ pochádzajú. Zatiaľ čo na západe rodiny budujú majetky podnikaním, na východe sú preslávení najmä kontaktmi s politikou. Tí sú prepletení s politickými špičkami. Škandály sa však nevyhýbajú ani jednej skupine. Toto sú najväčšie z nich!

Medzi bohatými na západe a východe Európy je veľmi veľký rozdiel. Spočíva najmä v nadobudnutí majetku, tí na západe zarobili v podnikaní, z ktorého dodnes žijú ich rodiny, zatiaľ čo východní najmä vďaka spojeniu s politikou. Zatiaľ čo boháči zo západu sa neboja priznať, odkiaľ získali majetok, tí z východu (najmä Ruska), iba ťažko priznajú, odkiaľ zobrali miliardy. Väčšina z ruských oligarchov nadobudla majetok po páde komunizmu v časoch divokej privatizácie.

Tento proces je dobre známy skoro zo všetkých postkomunistických krajín. Na druhej strane, väčšina súčasných miliardárov zo západu sa pýši nahromadeným rodinným bohatstvom.

Z rebríčku najväčších miliardárov je 468 z Európy. To znamená 28% z celkového svetového počtu. Rusko je na čele so 111 miliardármi. Len pre zaujímavosť, presne toľko ich je v Kalifornii. Nemecko je po Rusku druhá krajina, kde je v Európe najviac miliardárov. Spolu ich majetok predstavuje 1,95 bilióna dolárov.

Bohatí zo západu

Rebríčku Forbes ešte ani raz nedominoval Európan, no najbohatšia žena pochádza práve z Európy. Šéfka L´Oreálu a kráľovná kozmetiky Liliany Bettencourt  (91) dominuje ženám s hodnotou majetku takmer 35 miliárd dolárov. Tretina Európanov zarobila ohromné majetky najmä v odvetví módy a obchode. Napríklad Prada, Armani či Persson (H&M).

Miuccia Prada
Zobraziť galériu (10)
Miuccia Prada  (Zdroj: Twitter)

V zozname je šestica najbohatších žien z Európy. Bettencourtová, Sussanne Klatten (BMW), Johanna Quandt, Charlene de Carvalho-Heineken, Carrie Perrodo a spomínaná Prada.

Krátenie daní kráľovnej kozmetiky

A práve Bettencourtová sa neslávne preslávila škandálom s krátením daní. V roku 2010 ju začali vyšetrovať za daňové úniky po tom, čo vyplávali na povrch prepisy hovorov medzi jej dedičkou a osobným manažérom. Hovor nahral miliardárkin komorník, ktorý ich posunul na políciu.

Dcéra zakladateľky L´Oreal Francois
Zobraziť galériu (10)
Dcéra zakladateľky L´Oreal Francois  (Zdroj: Twitter)

91-ročná miliardárka chcela ukryť majetky vo Švajčiarsku a na Seyšelách. Neskôr priznala úmysly a nepokračovala v nelegálnom konaní. Ďalší škandál vyplával na povrch s financovaním strany Nicolasa Sarkozy, ktorého mala štedro podporiť.

Čistý Ortega

Najbohatší Európan Amancio Ortega je úplne iný prípad. Zarobil na textilnom priemysle. Vlastní najmä značku Zara. Je o ňom známe, že sa vyhýba rozhovorom, už v 13-tich rokoch odišiel zo školy, aby začal zarábať. Doteraz nemá poriadnu kanceláriu. Každý deň chodí na raňajky do rovnakej kaviarne, nikdy nenosí kravaty. Cez víkendy vraj chodí na svoj altánok. Nelieta lietadlom, no jedno súkromné vlastní. Jazdí na Audi A8.

Amancio Ortega
Zobraziť galériu (10)
Amancio Ortega  (Zdroj: Twitter)

Únos Albrechtovcov

Theo Albrecht s bratom Albertom vlastnili firmu Aldi. Taktiež sa nevystavovali príliš na verejnosť. Thea dokonca v 70. rokoch uniesli a požadovali výkupné. Za dva milióny eur ho nakoniec únosca pustil, ale neskôr bol dolapený políciou. Našla sa iba polovica výkupného.

Oligarchovia z Ruska

Ruskí boháči sú na tom úplne opačne. Väčšina má dobré kontakty s politikmi a zbohatli v energetickom priemysle.  Málokto z nich založil startup a zbohatol na vlastnom talente. Oveľa viac sa spoliehajú na dobré kontakty v politike. Tá je prepojená s ropným a plynovým biznisom.

Ališer Usmanov patrí k najbohatším na svete
Zobraziť galériu (10)
Ališer Usmanov patrí k najbohatším na svete  (Zdroj: TASR)

Najbohatší z nich sú Alisher Usmanov, Viktor Vekselbeerg, Leonid Mikhelson. Boháči z týchto končín sa málokedy zapletú do škandálu. Majú totiž dobré konexie. Ako odstrašujúci príklad, navyše slúži Chodorkovskij, ktorého Putin príkladne odstránil a poslal do väzenia. Odvtedy je s oligarchami pokoj.

Ukrajinsko-poľské prepletenie

Na Ukrajine platí to isté. Bohatý Rinat Achmetov má vplyv na ukrajinskú politiku. Prepletenie politiky a biznisu má vo východnej Európe dlhú tradíciu. Jan Kulczyk je najbohatší Poliak. Ten je známy svojim telefonátom s blízkym spolupracovníkom Donalda Tuska, keď mali preberať privatizáciu chemických závodov.

Najbohatší Poliak Jan Kulczyk
Zobraziť galériu (10)
Najbohatší Poliak Jan Kulczyk  (Zdroj: Twitter)

Pranie peňazí v Rumunsku

Najbohatší Rumun Ioan Niculae, jeho majetok v hodnote 1,7 miliardy eur, bol zapletený do škandálov. Jeho tabakové spoločnosti nemali zaplatiť 120 miliónov eur na daniach. Niculae spor však vyhral na súde. V rokoch 2006 až 2010 zase tamojší oligarchovia zamávali s plynovým trhom.

Ioan Niculae
Zobraziť galériu (10)
Ioan Niculae  (Zdroj: Twitter)

Oligarchovia u nás

Aj u nás oligarchovia zamávali s politickou scénou. V roku 2011 vyplával na povrch škandál Gorila, keď si mali mocní muži porciovať Slovensko a rozdeľovať sféry vplyvu. Pod tlak sa dostali najmä finančníci z Penty, ktorí sa dali na skupovanie médií a ovládli niekoľko najvplyvnejších. To isté sa deje v Česku, kde oligarchovia s Andrejom Babišom na čele takisto kúpili najväčšie novinárske tituly.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (10)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA)

Tomu patrí titul najbohatšieho Slováka. Majiteľ skupiny Agrofet a súčasný minister financií v Českej republike by mal podľa údajov magazínu Forbes Slovensko vlastniť majetok za 2,04 mld. eur.

Druhým v poradí je podľa Forbes Slovensko Ivan Chrenko z HB Reavis s predpokladaným majetkom 650 miliónov eur. Trojicu najmajetnejších Slovákov uzatvára spolumajiteľ investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Tomu odhaduje majetok vo výške 500 miliónov eur.

Jaroslav Haščák z Penty
Zobraziť galériu (10)
Jaroslav Haščák z Penty  (Zdroj: TASR)

Celkovo pritom podľa časopisu dosahuje majetok desiatich najbohatších ľudí na Slovensku hodnotu 5,6 miliardy eur. "Oproti minulému roku sa majetok hornej slovenskej desiatky zvýšil takmer o pätinu. Hlavným dôvodom je, že Agrofertu Andreja Babiša sa darí, ale nezaostávajú ani ostatné spoločnosti," zhodnotil šéfredaktor magazínu Juraj Porubský.

Do desiatky najbohatších Slovákov sa dostali aj majitelia J&T Finance Group, traja pôvodní zakladatelia spoločnosti ESET, Viliam Pančík z HB Reavis alebo Martin Kúšik, ktorý bol v minulosti partnerom Penty. Najbohatší Čech je Petr Kellner, ktorý sa umiestnil celkovo na 37. mieste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu