Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počet tajných ruských špiónov bol minulý rok v Česku extrémne vysoký

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Rusko vlani umiestnilo "extrémne vysoký" počet tajných agentov na svojej ambasáde v Česku. Vyplýva to z výročnej správy, ktorú dnes zverejnila Bezpečnostná informačná služba (BIS), česká civilná kontrarozviedka, ktorú citovala agentúra Reuters.

Tento nárast špionážnych aktivít prichádza v čase, keď vzťahy medzi Ruskom a Západom ochladli s vypuknutím ukrajinskej krízy, ktorá sa začala pred rokom pouličnými protestmi proti proruskému bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a neskôr prerástla v občiansky konflikt. Česká kontrarozviedka dlho varovala pred aktivitami ruských tajných služieb v krajine, ktorá je členom EÚ aj NATO a obľúbeným cieľom ruských turistov a podnikateľov. Špióni z Ruska a Číny využívajú českých politikov i novinárov na presadzovanie ekonomických záujmov svojich krajín.

"Ruské aj čínske veľvyslanectvo zamestnávajú tajných agentov, pracujúcich pod diplomatickým rúškom. V roku 2013 bol počet týchto pracovníkov na ruskej ambasáde extrémne vysoký," píše sa v správe BIS. Iní tajní agenti cestujú do Česka individuálne ako turisti, odborníci, vedci či podnikatelia.

"Ruské výzvedné služby sa pokúsili využiť otvorený aj skrytý vplyv v oblasti politiky, médií a spoločnosti na propagáciu ekonomických záujmov Moskvy v Českej republike," citovala agentúra Reuters BIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu