Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vershbow: Rusko zostane izolované, kým sa nenaučí rešpektovať suverenitu iných krajín

Jens Stoltenberg (vľavo) si podáva ruku s Alexandrom Vershbowom Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (vľavo) si podáva ruku s Alexandrom Vershbowom (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko zostane izolované dovtedy, kým sa nenaučí rešpektovať suverenitu iných krajín, vyhlásil dnes zástupca generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Alexander Vershbow počas návštevy v Soule, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

"Našim dlhodobým cieľom zostáva povzbudzovať Rusko, aby konalo zodpovedne a zvolilo si spoluprácu, aby bolo krajinou, ktorá na riešení spoločných problémov pracuje v rámci medzinárodného spoločenstva," konštatoval Vershbow.

Podľa neho musí Rusko začať dodržiavať "pravidlá a rešpektovať suverenitu iných krajín, ako aj ich práva vybrať si vlastný osud, a to aj v prípade, že Rusko s takouto voľbou nesúhlasí... Dovtedy si Rusko musí byť vedomé toho, že bude izolované".

Vershbow dodal, že i keď je možné poukázať na veľa svetlých bodov v spolupráci medzi NATO a Ruskom, ako je nastolenie mieru na Balkáne či boj proti terorizmu, "dnešný obraz je veľmi temný".

Šéf NATO hovoril o tom, čo treba pre zlepšenie vzťahov s Ruskom 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes povedal, že iba silná západná aliancie môže vyjednať lepšie vzťahy s Ruskom. Podľa jeho slov ho skúsenosť z funkcie nórskeho premiéra naučila, že pre nadviazanie konštruktívnych vzťahov s Ruskom sú zásadné robustné obranné schopnosti a silné transatlantické puto, informovala agentúra AP.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Stoltenberg to uviedol vo svojom prvom zásadnom politickom prejave, odkedy 1. októbra nastúpil do funkcie. Predniesol ho v Bruseli na akcii zorganizovanej Nemeckým Marshallovým fondom Spojených štátov amerických. Podľa Stoltenberga neexistuje rozpor medzi želaním udržať NATO silné a pokračujúcou snahou o dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

"NATO je tu. I Rusko je tu. Takže budeme mať nejaký vzťah," vyhlásil. Otázkou iba je, "akého druhu", spresnil. Povedal tiež, že sa spojil s OSN, aby zistil, či existuje nejaká "špecifická úloha", ktorú by mohlo plniť NATO, aby pomohlo v boji proti šíreniu vírusu eboly. Poznamenal, že niektoré z 28 členských krajín aliancie, konkrétne spomenul USA a Britániu, už vyslali vojenské sily do západnej Afriky. Domnieva sa však, že je ešte "priskoro" na to povedať, či by samotné NATO malo v boji s epidémiou zohrať nejakú úlohu.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu