Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neuveriteľný príbeh skutočného Jamesa Bonda: Židovský špión, ktorý pomohol poraziť Hitlera!

Renato levi bol génius Zobraziť galériu (4)
Renato levi bol génius (Zdroj: wikipedia, mirror.co.uk)

LONDÝN - James Bond patrí medzi najväčších filmových hrdinov a jeho príbeh sa dočkal už mnohých spracovaní. Len málokto však vie, že taký človek existoval aj v skutočnosti. Reč je o talianskom špiónovi, ktorý počas druhej svetovej vojny pomohol poraziť Hitlera.

Identita najúspešnejšieho britského špióna druhej svetovej vojny bola konečne odhalená. Je ním Renato Levi, ktorý sa značnou mierou pričinil o to, že nacisti boli nakoniec porazení. O to, že jeho totožnosť je už známa, sa postaral bývalý britský konzervatívny poslanec Rupert Allason, ktorý publikuje pod pseudonymom Nigel West. O Levim napísal knihu Dvojitý kríž v Káhire a minulú nedeľu o nej porozprával bulvárnemu magazínu Sunday People.

"Levi ako britský agent nepoznal konkurenciu. Za svoju kariéru toho dosiahol viac než ktorýkoľvek iný agent. To, že sa mu za štyri roky podarilo kompletne zmiasť a oklamať sofistikovaného nepriateľa, doteraz zostáva míľnikom v histórii spravodajských služieb," povedal West.

Neuveriteľný príbeh skutočného Jamesa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia, mirror.co.uk)

Levi, ktorý sa narodil v Janove v roku 1902. Jeho výnimočná špiónska kariéra sa začala krátko po vypuknutí vojny, keď ho naverbovala nemecká spravodajská služba Abwehr. Oznámil to Britom, ktorí z neho spravili dvojitého agenta v Paríži. Vojnu strávil tým, že Nemcov kŕmil nepravdivými informáciami, ktorými ho zásobovali jeho kolegovia z britskej tajnej služby MI5. Nacisti si mysleli, že pracuje pre nich pod krycím menom Roberto, pre Britov zas pracoval ako Syr. V novembri 1941 poskytol falošné informácie nemeckému poľnému maršálovi Erwinovi Rommelovi prezývaného "Púštna líška" a naviedol ho tak k zlému odhadu spojeneckej ofenzívy. O pár mesiacov neskôr zas Nemcov presvedčil o existencii štrnástich imaginárych spojeneckých divízií, čím sa prakticky znásobila ich pomyselná psychologická sila.

Jeho geniálny podvod pomohol britským silám pod vedením generála Bernarda Montgomeryho vybojovať púštne víťazstvo v druhej bitke pri Alamejne v roku 1942, ktoré znamenal obrat v priebehu vojny.

Neuveriteľný príbeh skutočného Jamesa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia, mirror.co.uk)

Renato taktiež vydláždil cestu k úspešnej invázii do severnej Afriky tým, že Nemcom tvrdil, že flotila s vojakmi, ktorá sa k nej blížila, bola určená pre východné Stredomorie. Taktiež sa mu podarilo odkloniť talianske sily od Malty tým, že povedal, že spojenci chystajú útok na Kréte. Výsledkom toho všetkého bolo, že dvadsať nemeckých armádnych divízií zostalo na Balkáne a neboli tak k dispozícii v operácii Overlord. Levi tak zabránil protiútoku nepriateľa po tom, ako sa v júni 1944 spojenecké vojská vylodili v Normandii. Až do konca vojny s nacistami udržiaval rádiový kontakt. S Abwehrom si dovedna vymenil rekordných 432 správ, v priemere dve týždenne. Nemeckí spravodajci nemali vôbec tušenie o tom, že na druhom konci je špión.

Neuveriteľný príbeh skutočného Jamesa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Neuveriteľný príbeh skutočného Jamesa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia.org, historylink101.com, 3dhistory.co.uk)

"Je to prirodzený klamár, ktorý je schopný vymyslieť akýkoľvek príbeh, aby dosiahol svoj cieľ. Miluje dobrodružstvo a ženy," povedal svojho času o Talianovi jeho spolupracovník z MI5 Evan Simpson. A mal pravdu. Renato bol temperamentný a sukničkársky playboy, ktorý vďaka svojej práci veľa cestoval, čo aj vždy patrične zužitkoval. Po vojne robili tajné služby všetko pre to, aby Leviho identita ostala navždy utajená. Dokonca aj vojnové spisy MI5, ktoré boli vydané v roku 2011, boli z tohto dôvodu do veľkej miery redigované. No teraz už o ňom svet vie.

Renato bol síce Talian, no vlastnil britský pas. Vzdelanie nadobudol vo Švajčiarsku a hovoril plynule po anglicky, nemecky, francúzsky a taliansky, čo ho predurčovalo, aby sa jedného dňa vrhol do temného sveta špionáže. Jeho rodina v indickom Bombaji vlastnila firmu na výrobu lodí, takže peniaze u nich nikdy nepredstavovali problém. Oženil sa s Austrálčankou, s ktoru mal jedného syna. Po skončení vojny sa vrátil domov, kde v tichosti dožil. Zomrel v roku 1954.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu