Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko navrhlo spoplatniť internet: Masový odpor ľudí, veľké prostesty proti Orbánovi!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Telekomunikačnú daň v Maďarsku, ktorou doposiaľ zdaňovali telefonické hovory, SMS a MMS správy, rozšíria aj na internetové služby. Podľa agentúry MTI to vyplýva z návrhu daňových zákonov pre rok 2015, ktorý dnes predložili parlamentu. Proti návrhu na zdanenie internetu sa však zdvihla mohutná vlna protestov.

 Daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude v zmysle predloženého návrhu 150 forintov (49 centov), pričom v prípade fyzických osôb môže daň dosiahnuť mesačne najviac 700 forintov (2,28 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Daň budú platiť poskytovatelia služieb.
Vláda od tohto opatrenia očakáva nárast príjmov štátu o 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur), povedal štátny tajomník rezortu národného hospodárstva zodpovedný za štátny rozpočet Péter Benö Banai.

Proti návrhu na zdanenie internetu sa zdvihla mohutná vlna protestov

Mohutná vlna protestov verejnosti i odborníkov sa zdvihla v Maďarsku proti stredajšiemu vládnemu návrhu, aby sa telekomunikačná daň, ktorou doposiaľ zdaňovali telefonické hovory, SMS a MMS správy, rozšírila aj na internetové služby.  Na Facebooku sa organizuje protestné zhromaždenie, ktoré sa má konať v nedeľu večer v Budapešti a do dnešného rána naň avizovalo účasť už 65.000 ľudí.  

Vo vyhlásení Združenia informačných, telekomunikačných a elektrotechnických podnikov (IVSZ) sa píše, že návrh na zdanenie internetu ešte viac prehĺbi už aj tak hlbokú "digitálnu priepasť" v Maďarsku, skomplikuje situáciu všetkých maďarských podnikov a povedie k zvýšeniu cien internetových služieb. Podľa IVSZ zavedenie dane nezvýši príjmy štátu, ale obmedzí používanie internetu. "V období, keď internet je nielen nástrojom komunikácie, ale aj motorom rozvoja ekonomiky, Maďarsko z hľadiska využívania internetu a konkurencieschopnosti zaostáva v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami," cituje webové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság z vyhlásenia IVSZ.

Organizátori výzvy na nedeľňajší protest z Facebooku pripomínajú, že v roku 2008 vládna strana Fidesz deklarovala, že internet nebude zdanený. Odporcovia tejto dane sa zídu pred budovou ministerstva národného hospodárstva a svoj protest prejavia svietiacim mobilným telefónom obráteným k nebu. Proti návrhu zdanenia internetu sa doposiaľ ozvali opozičné strany Jobbik a Spolu-PM (Együtt-PM).

Návrh na zdanenie internetu je súčasťou daňových zákonov na rok 2015, ktorý predložil príslušný rezort parlamentu v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu