Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hurikán Gonzalo priamo zasiahol britské súostrovie Bermudy

Situácia v okolí Bermúd
Situácia v okolí Bermúd (Zdroj: SITA)

MIAMI - Oko hurikánu Gonzalo priamo zasiahlo v piatok večer miestneho času britské súostrovie Bermudy. Prírodný živel spôsobil na pobreží vysoké vlnobitie, bičujúci dážď a nárazový vietor, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné hurikánové centrum (NHC).

Gonzalo sa v priebehu dňa pohyboval juhozápadne od súostrovia rýchlosťou približne 65 kilometrov za hodinu, pričom Bermudy sa nachádzajú v severnej časti jeho rozsiahleho oka. Po prechode nad súostrovím sa dnes predpokladá postupné zoslabovanie hurikánu, tvrdí NHC so sídlom v americkom Miami.

Gonzalo je najsilnejším hurikánom, aký za uplynulé desaťročie zasiahol toto britské zámorské územie v Atlantickom oceáne. Je klasifikovaný ako hurikán druhej kategórie s maximálnou udržateľnou rýchlosťou vetra 175 kilometrov za hodinu. Po jeho prechode sa očakávajú život ohrozujúce búrky a vietor.

Obyvatelia súostrovia sa na príchod Gonzala pripravovali len niekoľko dní po tom, ako tam tropická búrka Fay s vetrom takmer so silou hurikánu poškodila domy a vyvrátila stromy a stĺpy elektrického vedenia. V roku 2003 hurikán tretej kategórie Fabian spôsobil na Bermudách škody vo výške 300 miliónov dolárov.

Hurikán Gonzalo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu