Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počasie vyčíňa už aj v Strednej Európe: Na Slovensku prvý sneh a víchrica!

V Jasnej už sneží Zobraziť galériu (10)
V Jasnej už sneží (Zdroj: Facebook, archív)

BRATISLAVA - Zvyšky hurikánu Gonzala v noci pustošili viaceré európske krajiny. Na Slovensku prudký vietor vyvracal stromy, ale galibu narobil napríklad aj v Česku, Nemecku či Švajčiarsku. To najhoršie by sme mali mať už za sebou.

Bratislavskí hasiči dnes ráno zasahovali na štyroch miestach v rámci hlavného mesta, a to pri odstraňovaní následkov prudkého vetra. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal nadnes meteorologickú výstrahu 1. stupňa pre celé územie Slovenska.

SHMÚ varuje pred dažďom na východnom Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným dažďom na východnom Slovensku. Výstrahu prvého stupňa vydal pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Prešov, Levoča, Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, Košice-okolie, Košice-mesto, Trebišov a Michalovce. Meteorológovia predpokladajú v týchto okresoch zrážky od 30 do 50 milimetrov, výstraha platí do štvrtku 23. októbra do 3:00.

Meteorológovia varujú aj pred povodňami. Výstraha prvého stupňa platí dnes do 20:00 pre okresy Bardejov, Svidník, Prešov, Gelnica a Košice-okolie.

Predpoveď počasia podľa SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Miestami sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 20 - 40 mm, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Meteorológovia upozorňujú aj na silnejší vietor, ktorý miestami dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 16 - 22 m/s.

Počasie vyčíňa už aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: shmú,čhmú)

Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Takto to dnes vyzerá v Jasnej.

Počasie vyčíňa už aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook, archív)

Počasie vyčíňa už aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook, archív)

PREŠOV: Časť mesta bola dnes popoludní bez elektriny

V časti mesta Prešov - od Sídliska III až po Budovateľskú ulicu - nemali dnes popoludní elektrinu. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná, a. s., Andrea Danihelová, okolo 13.37 h zaznamenali výpadok v distribúcii elektriny pre vyše 7000 odberných miest v meste, ktorý spôsobila porucha na cudzom zariadení na napäťovej úrovni vysokého napätie.

Porucha bola podľa hovorkyne v krátkom čase vymedzená a aj odstránená a podvečer už elektrina vo všetkých domácnostiach a iných odberných miestach fungovala. Výpadok sa podľa poruchovej služby spoločnosti týkal ulíc Mirka Nešpora, Mukačevská, Železničiarska, Pavlovičovo námestie, Škultétyho a Obrancov mieru. 

V obci Bystré komplikuje dopravu voda na ceste

Na ceste 1/18 je pri cementárni v obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou veľké množstvo vody, ktoré na cestu steká z polí. Polícia žiada vodičov, aby na tomto úseku znížili rýchlosť a zvýšili opatrnosť. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

KOŠICE: Na ceste I/50 sfúkol silný vietor nákladné auto

Na ceste I/50 v odbočke na Včeláre v okrese Košice-okolie sfúkol silný vietor nákladné auto s prívesom. Auto sa následne prevrátilo do priekopy. Pri nehode sa nikto nezranil a premávku už sprejazdnili v oboch smeroch. Polícia však žiada vodičov o zvýšenú pozornosť. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach.

Elektrikári naďalej odstraňujú škody po silnom vetre na Záhorí

Pracovníci Západoslovenskej energetiky (ZSE) stále odstraňujú škody na elektrickom vedení a snažia sa obnoviť prevádzku elektrickej energie vo viacerých obciach na Záhorí, ktoré v noci zasiahol silný vietor. Z viac ako 18.000 miest spotreby, kde došlo k výpadku elektriny, aktuálne musia obnoviť ešte 1100. Informovala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Podľa jej slov elektrikári stále zasahujú najmä v obci Leváre a Moravský svätý Ján. Výpadok elektriny spôsobili popadané stromy. "Tie poškodili elektrické vedenia, na ktorých boli potrhané vodiče a vyvrátené podporené body. V odstraňovaní týchto škôd sa naďalej pokračuje," uviedla Dobošová, podľa ktorej sú v teréne všetky pracovné skupiny z oblasti Senica a Malacky. Pracovať majú do zotmenia. 

Pre silný vietor a búrky zasahovali hasiči aj popoludní

Hasiči dnes zasahovali pre silný vietor a búrky na viacerých miestach Slovenska aj popoludní. Spadnuté stromy na zaparkovaných vozidlách odstraňovali hasiči na Myjave. V obciach Blesovce a Horné Obdokovce v okrese Topoľčany popadané stromy zasahovali do vozovky, v Partizánskom spadol strom na elektrické a rozhlasové káble. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Okrem spadnutých stromov museli hasiči odčerpávať prebytočnú vodu na Blatnej ulici v Košiciach a v Handlovej, kde zaplavilo poštu. V obci Beluša v okrese Púchov sa pre silný vietor roztrhlo elektrické vedenie, ktoré pádom poškodilo prípojku plynu. 

Pre dážď obmedzená rýchlosť na diaľnici Prešov - Košice

Pre intenzívny dážď a nepriaznivé poveternostné podmienky je na diaľnici D1 medzi Prešovom a Košicami v obidvoch smeroch znížená rýchlosť jazdy na 110 kilometrov za hodinu, informuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Viaceré obce sú bez elektriny, môže za to silný vietor

Viacero obcí na Záhorí je dnes bez elektrickej energie, môže za to nočné vyčíňanie vetra. Výpadok elektriny sa dotkol najmä domácností v Kútoch, Gbeloch, Brodskom, Veľkých Levároch, Moravskom sv. Jáne či v obci Závod. Dodávky elektrickej energie by mohli byť úplne obnovené do dnešného večera. Informovala o tom hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Výpadok elektriny v obciach na Záhorí spôsobili najmä vyvrátené stromy, ktoré skončili na vedení, potrhané vodiče i vyvrátené podperné body, priblížila dôvody výpadku Dobošová. Ako dodala, výpadok sa dotkol 18 835 miest spotreby. Pracovníci postupne opravujú postihnuté úseky vedení, v teréne sú pracovné skupiny zo Senice i Malaciek. "Úplné obnovenie dodávky všetkým odberateľom predpokladáme do večerných hodín," priblížila Dobošová. 

Prudký vietor v noci narobil starosti aj bratislavským hasičom. V noci i dnes dopoludnia zasahovali na viacerých miestach v hlavnom meste i v obciach na Záhorí. Dôvodom výjazdov boli najmä popadané stromy na cestách či strechách garáží. Malackí hasiči v noci zasahovali aj na diaľnici D2 v smere do Bratislavy, kde na cestu spadol strom.

Záplavy hrozia aj v okresoch Turčianske Teplice a Bardejov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami aj pre okresy Turčianske Teplice a Bardejov. Naďalej pritom platia rovnaké výstrahy pre okresy Žilina a Prievidza. Tento stav má trvať približne do 18:00

Trvalé dažde môžu spôsobiť lokálne povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na možnosť povodní z trvalého dažďa. Prvý stupeň povodňovej aktivity už nastal v okrese Žilina - Rajčanka a okrese Prievidza. Vzhľadom na súčasné a aj ďalšie predpokladané zrážky v povodí hornej Nitry SHMÚ očakáva na hornom úseku Nitry a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín aj s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity.

Hasičov v noci a nadránom zamestnali popadané stromy a stĺpy

V súvislosti s prudkým vetrom a dažďom, ktoré sa prehnali okolím Starej Turej v utorok (21. 10.) v noci a dnes nadránom, absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) päť výjazdov.  Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Mariána Petríka dvakrát zasahovali hasiči z Nového Mesta nad Váhom a trikrát z Myjavy. "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy a stĺpy elektrického vedenia z cestných komunikácií," priblížil Petrík.

Ako informoval dispečing Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, popadané stromy a konáre komplikovali dopravu na ceste 2/581 medzi Myjavou a Starou Turou v lokalite Dubník a medzi Novým Mestom nad Váhom a Starou Turou. Hasiči odstraňovali následky prudkého vetra spoločne s pracovníkmi Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V noci nadnes vietor a dážď vyčíňali v celom Trnavskom kraji

V súvislosti s poveternostnou situáciou na území Trnavského kraja zasahovali hasiči v noci nadnes zhruba od 2. do 9. hodiny spolu 36-krát. Vo väčšine prípadov odstraňovali vyvrátené stromy alebo časti stromov z ciest, v jednom prípade zasahovali pri dopravnej nehode v obci Trakovice, keď osobný automobil narazil do vyvráteného stromu a v jednom prípade hasiči zasahovali pri strhnutej streche z rodinného domu v Hlohovci.

Piešťanskí hasiči mali 14 zásahov, senickí a trnavskí po 7 a v Dunajskej Strede a Skalici po štyri zásahy, informoval dnes krajský hovorca hasičov v Trnave Tomáš Bílik. Ani v jednom prípade nebolo podľa neho zaznamenané zranenie civilných osôb. Na odstraňovanie následkov vetra bolo celkom nasadených 95 príslušníkov a 40 kusov hasičskej techniky.

Rakúsko a Nemecko zasiahli silné búrky, spôsobili škody

Búrky, ktoré sa v noci z utorka na stredu prehnali Švajčiarskom, Nemeckom a Rakúskom narobili vážne škody, zranenia ani obete však žiadna krajina nehlásila. Vietor, ktorý dosahoval v nárazoch až 122 kilometrov za hodinu, sprevádzal silný dážď a prudké ochladenie. Vietor naďalej ohrozuje aj sever Francúzska, Belgicko, sever Talianska, pričom búrkové pásmo smeruje cez Slovensko ďalej na juhovýchod. Až do štvrtka bude na mnohých miestach pršať a niekde môžu hroziť lokálne záplavy. Búrky sú dozvukom silného a už rozpadnutého hurikánu Gonzalo, ktorý pred víkendom zasiahol Bermudy a presunul sa cez Atlantický oceán k Európe. Na Britských ostrovoch sa v utorok prejavil víchricou, ktorá si vyžiadali životy štyroch ľudí.

Hasiči v Rakúsku uskutočnili v noci stovky výjazdov k popadaným stromom, zablokovaným cestám a postŕhaným elektrickým vedeniam. Ako informuje portál The Local Austria, v rakúskom Tirolsku zostalo bez elektriny asi 30 000 domácností. V Hornom Rakúsku vietor poškodil dva domy a popadané stromy zablokovali diaľnicu A7 medzi mestami Engerwitzdorf a Gallneukirchen ako aj rýchlostnú cestu medzi Wattensom a Wörglom. Podobná situácia bola aj v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde búrky spôsobili problémy v cestnej aj železničnej doprave. Švajčiarsko sa pripravuje na pokračovanie nepriaznivého počasia. Meteorológovia očakávajú, že na horách by mohlo spadnúť až 70 centimetrov snehu. 

Aj českí meteorológovia vydali varovanie pre silným vetrom a dažďom, ktorý v stredu a štvrtok zasiahne sever krajiny. Spadnúť môže až vyše 50 milimetrov zrážok. Najviac má pršať v Jeseníkoch kde sa môžu rozvodniť miestne toky.

Švajčiarsko: Tlaková níž priniesla víchricu, sneženie i dážď

Nárazy vetra s rýchlosťou do 185 kilometrov za hodinu, sneženie aj v nadmorskej výške pod 1000 metrov a búrkové lejaky priniesla v noci nadnes do Švajčiarska tlaková níž, ktorá je pozostatkom hurikánu Gonzalo. Na diaľnici v nemecky hovoriacom regióne Zürcher Oberland prišlo k niekoľkým nehodám podmieneným počasím. Na niekoľkých regionálnych tratiach bola prerušená železničná doprava. Na mnohých miestach vietor vyvrátil stromy a poškodil strechy. Zranenia osôb zatiaľ neboli hlásené.

Podľa portálu MeteoNews snežilo v noci na severe Švajčiarska i v nadmorskej výške pod 1000 metrov: mokré vločky sa objavili aj vo výške okolo 600 metrov. V horách by malo do štvrtka napadnúť 40-70 centimetrov čerstvého snehu. Koncom týždňa však dosiahnu teploty opäť jesenné hodnoty.

V kantóne Uri sneženie prekvapilo mnohých vodičov, ktorí na cesty vyrazili s letnými pneumatikami a svojimi vozidlami zablokovali vozovky. V Uri a susedných kantónoch uzatvorili kvôli snehu všetky horské priechody.

Maďarsko: Víchrice spôsobili škody; požiarnici zasahovali takmer v 200 prípadoch

Od polnoci do dnešného rána museli maďarskí požiarnici po víchrici zasahovať takmer v 200 prípadoch, zväčša na juhozápade krajiny. Podľa agentúry MTI nárazový vietor, ktorý bol spôsobený príchodom studeného frontu zo severozápadu, spôsobil materiálne škody, nikto sa však nezranil.

Hasičov volali najmä k vyvráteným stromom, popadaným konárom, roztrhanému elektrickému vedeniu či poškodeným strechám vo Vašskej, Zalianskej, Šomodskej, Baranskej a Tolnianskej župe. Podľa zástupcu hovorcu Celoštátneho riaditeľstva ochrany proti katastrofám Dániela Mukicsa sa v Komáromsko-ostrihomskej župe v obci Kecskéd zrútila stena rodinného domu a kvôli poškodenému elektrickému vedeniu malo 60 odberateľov výpadok elektriny.

Silný vietor v Česku strhával strechy a lámal stromy

Väčšinu územia Českej republiky zasiahol v noci nadnes silný vietor a nárazmi 70-90 kilometrov za hodinu. Na vrcholoch Šumavy a Krušných hôr meteorológovia zaznamenali náraz v sile orkánu s rýchlosťou 125 km/h, oznámil dnes Český rozhlas. 

Hasiči v Plzenskom, Juhočeskom, Juhomoravskom, Olomouckom a Zlínskom kraji museli uskutočniť desiatky zásahov, počas ktorých odstraňovali najmä vyvrátené stromy, spadnuté konáre a strhnuté strechy a uvoľňovali zablokované lokálne cesty a železničné trate.

V okrese Domažlice v blízkosti nemeckých hraníc narazil do stromu ležiaceho na trati nákladný vlak. Celý incident sa však zaobišiel bez zranení, uviedol spravodajský server Novinky.cz. Podľa informácií Českej televízie v oblasti horského hotela Luční Bouda v Krkonošiach zaznamenali nadránom aj slabé sneženie. Snehový poprašok sa však zakrátko roztopil. 

Počasie vyčíňa už aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: shmú,čhmú)

Švajčiarskom sa prehnala silná búrka

V utorok večer zasiahli výbežky hurikánu aj Švajčiarsko. Najhoršie postihnutý bol kantón Valais na juhozápade krajiny v alpskej oblasti. Vietor tu dosahoval až 185 km/h. Silné poryvy vetra zaznamenali aj v nížinách. Na niektorých miestach napadlo na jednom metri štvorcovom za jedenásť hodín 45 litrov zrážok.

Gonzalo "pozametal" Rakúsko

Prudká zmena počasia sprevádzaná nárazmi vetra s rýchlosťou viac ako 100 km/h a silným dažďom zasiahla v noci nadnes od západu Rakúsko. Ako prvú zasiahol studený front okolo 21.00 h spolkovú krajinu Vorarlbersko, následne aj Tirolsko. Spôsobil tam škody vrátane zosuvov skál a výpadkov dodávok elektriny. Najhoršia bola situácia východne od Innsbrucku v regióne Tiroler Unterland. Bez elektriny sa z dôvodu poškodených vedení dočasne ocitlo okolo 30 000 domácností. Neprejazdné boli viaceré cestné úseky.

Stovky hasičov zasahovali i v spolkových krajinách Salzbursko, Štajersko, Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň. Z ciest odstraňovali spadnuté stromy, pomáhali s odstraňovaním škôd na infraštruktúre a budovách a odčerpávali vody so zatopených pivníc.

Počasie vyčíňa už aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Heute.at)

Na viacerých miestach Rakúska je prerušená železničná doprava. Na trati Westbahn premávajú momentálne vlaky v úseku medzi Unterpurkersdorfom a Neulengbachom v Dolnom Rakúsku iba po jednej koľaji. V Korutánsku je prerušená doprava medzi Feldkirchenom a Glaneggom. V Hornom Rakúsku nepremávajú vlaky medzi obcami Bad Ischl a Bad Mitterndorf. Obmedzenia sú aj na linke prímestskej železnice (S-Bahn) vo Viedni medzi stanicami Praterstern a Floridsdorf. Zranenia osôb neboli hlásené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu