Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko a Ukrajina sa predbežne dohodli na dodávkach plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Moskva a Kyjev v piatok dosiahli predbežnú dohodu o obnovení dodávok zemného plynu z Ruska Ukrajine. Informoval o tom v piatok ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom.

"V otázke plynu sme dosiahli určitý pokrok. Dohodli sme sa na hlavných parametroch kontraktu," uviedol Porošenko a dodal, že finančné aspekty kontraktu budú predmetom ďalších rokovaní. Najbližšie kolo trojstranných rozhovorov o vyriešení plynovej krízy medzi Moskvou, Kyjevom a Európskou komisiou (EK) sa uskutoční 21. októbra v Berlíne. 

Rusko v júni stoplo Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu a uhradení dlhu Kyjeva za odobratý plyn. Ten podľa ruskej spoločnosti Gazprom predstavuje vyše 5 mld. USD. EK po konzultáciách s Ruskom tento mesiac Ukrajine navrhla, aby v prechodnom období počas zimných mesiacov súhlasila s cenou 385 USD za tisíc kubických metrov plynu. To Kyjev odmietol a naznačil, že bude trvať na dlhodobých cenových garanciách. 

Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu