Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina a Rusko sa konečne dohodli: Takúto sumičku by mala Moskve platiť

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Kyjev a Moskva dosiahli predbežnú dohodu o cene za zemný plyn, ktorý bude Rusko dodávať Ukrajine túto zimu, informoval dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý súčasne vyhlásil, že Kyjev zrejme bude pri platbách za dodávky potrebovať finančnú pomoc zo zahraničia.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od polovice júna Ukrajine plyn nedodáva, pričom dodávky zastavila po tom, ako sa s Kyjevom nedohodla na splatení dlhu za predchádzajúce dodávky ani na nových cenách. Dlh za dodaný plyn dosiahol podľa Gazpromu 5,3 miliardy dolárov (4,15 miliardy eur). Ukrajina ale tvrdí, že Gazprom jej stanovil príliš vysokú cenu, s ktorou nemôže súhlasiť.

Porošenko však dnes v interview pre ukrajinské televízie uviedol, že ukrajinskí a ruskí predstavitelia sa v piatok v Miláne dohodli na cene za plyn. "Až do 31. marca (2015) budeme platiť 385 dolárov za 1000 m3," informoval.

Porošenko dodal, že štátna spoločnosť Naftohaz nemá dostatok finančných prostriedkov, aby platila za dodávky plynu z Ruska, a to čiastočne aj kvôli dlhom, ktoré vytvorili spotrebitelia v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti na jar vyhlásili samozvané ľudové republiky a odmietajú sa podriadiť Kyjevu.

"Musíme vyriešiť problém, ako vykryť deficit finančných prostriedkov v Naftohaze za dodávky plynu," zdôraznil Porošenko a dodal, že existuje "viacero rôznych možností, vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF)". Dodal, že misia MMF pricestuje na Ukrajinu v polovici novembra na rokovania o pôžičke pre Ukrajinu. 

Porošenko pripomenul, že ďalšie kolo rokovaní Ukrajiny, Ruska a EÚ o dodávkach ruského plynu sa uskutoční v utorok v Bruseli. Podľa UNIAN, citujúcej Porošenka, do tohto termínu by experti mali pripraviť na podpis protokol týkajúci sa dodávok zemného plynu na Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu