Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčší kolaps od pádu Wall Street prichádza, varujú ekonómovia: V USA to už začalo!

Zobraziť galériu (4)

NEW YORK – Čaká nás finančný krach? Sme na najlepšej ceste, tvrdia známi investori a milionári. Dopad to bude mať na všetkých, aj na bohatých aj na chudobných. Prichádzajúca kríza bude ešte horšia ako v roku 2008. Už dlhšie sa špekuluje o finančných bublinách na trhoch, ktoré čakajú na prasknutie. Tento raz sa roztrhlo vrece s katastrofickými predpoveďami.

Ekonómovia Marc Faber a Peter Schiff, americký miliardár Donald Trump, ekonomický vizionár Robert Wiedemer sa zhodujú, že nás čakajú zlé časy. Okrem nich sa pridali aj ďalší experti, ktorí to nevidia vôbec dobre. Portál moneynews zverejnil ich predpovede budúceho vývoja ekonomiky. Týka sa to najmä Spojených štátov, ktoré sa podľa nich rútia do priepasti.

Faber už hovoril o ďalšej ekonomickej hrozbe v ostatnom čase mnohokrát. Teraz je presvedčený, že kolaps sa blíži míľovými krokmi. „Myslím, že obrovská katastrofa je naozaj blízko. Majetní ľudia môžu podľa môjho názoru v dôsledku krízy prísť až o polovicu svojho majetku“, pesimisticky predpovedá blízku budúcnosť Faber.

Marc Faber
Zobraziť galériu (4)
Marc Faber  (Zdroj: Facebook)

Keď sa ho pýtali, na koľko si je nadchádzajúcou krízou istý, odpovedal, že „na 100 %“, uvádza server. Faber poukazuje na to, že jeho čierne vízie budú naplnené predovšetkým „kvôli nezodpovedným krokom bývalého predsedu Štátnych rezerv Bena Bernankeho, ktorý presadzoval politiku bezhlavého pumpovania peňazí do ekonomiky“.

Súhlasí s ním aj Peter Schiff. Podľa neho sa očakávané udalosti nebudú dať porovnať s krízou v roku 2008. Naozajstný kolaps nás ešte len čaká,“ hovorí Schiff. Vo svojich pesimistických odhadoch pokračuje a tvrdí, že nadchádzajúcae kríza sa bolestne dotkne každého Američana. Doterajší životný štandard priemerného Američana sa stane minulosťou. Ľudia od štátu nedostanú sociálne dávky ani dôchodky. Jednoducho preto, že na to kvôli amatérskym krokom súčasnej americkej vlády nebudeme mať“, ostro kritizuje Obamovu administratívu Schiff.

Peter Schiff
Zobraziť galériu (4)
Peter Schiff  (Zdroj: Facebook)

Pridáva sa k nim aj známy miliardár Donald Trump. „Keď nie ste bohatý, musíte si niekde požičať. My si požičiavame od Číny,“ hovorí Trump. „Čoskoro budeme mať dlh 18 biliónov dolárov a keď prezident Obama skončí vo svojom úrade, bude ten dlh ešte o mnoho vyšší. A keď hovoríme o dlhu vyššom než 21 až 22 biliónov, potom nasleduje logické zníženie ratingu. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte dlh znižovať,“ varuje Trump, ktorý sa obáva najmä masívneho zadlženia.

Warren Buffet si zase myslí, že prepad nastane na amerických akciách, preto sa ich začal hromadne zbavovať. Doteraz bol ich zástancom. Investor John Hussman varuje, že akciový trh sa môže dostať do obrovských problémov. „Nálada na trhoch zostáva kritická“, vyjadril sa pre portál.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump

Wiedemer zachádza ešte ďalej než Faber, Schiff a Trump. „Čísla hovoria jasnou rečou. Spojené štáty čaká 50 % nezamestnanosť, 90 % pokles akcií a 100 % ročnej inflácie.“ Wiedemer už raz správne predpovedal príchod poslednej krízy v knihe s názvom Aftershock. Podľa neho sú lacné peniaze z centrálnych bánk cestou do pekla. „Peniaze z neba sú cestou do pekla,“ povedal pre portál moneynews.

Ďalší expert, ktorý neveští nič dobré, je Lawrence McDonald. Dolár oslabí, hovorí predný obchodník banky Lehamn Brothers a súčasný makroekonóm v spoločnosti Newedge. Existuje na to niekoľko dôvodov. Podľa neho je príliš nadhodnotený. USA sú tiež pod tlakom Číny, jeho oslabením pomohli gigantickej ekonomike opäť naštartovať vysoký rast.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu