Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nigérijská vláda sa s islamistami dohodla na prepustení 200 školáčok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABUJA - Nigérijská vláda dosiahla dohodu s islamistickou skupinou Boko Haram o prímerí a prepustení asi 200 dievčat, ktoré uniesli pred približne polrokom. V piatok to potvrdil tamojší šéf armády Alex Badíh.

 "Rád by som vás informoval, že sme dosiahli dohodu o prímerí," uviedol v oficiálnom stanovisku po trojdňových rokovaniach s militantnou skupinou. Dohoda sa podľa nemenovaného zdroja z prostredia najvyšších predstaviteľov africkej krajiny týka aj prepustenia dievčat. Bližšie podrobnosti prímeria zatiaľ nie sú známe, rovnako ani spôsob alebo prípadný dátum prepustenia unesených školáčok.

Skupina Boko Haram, v preklade Západné vzdelávanie je zakázané, sa snaží zaviesť v Nigérii islamský štát. Školy v západnom štýle sú ich častými cieľmi. Skupina uskutočnila už viacero masakier na stredných školách a v apríli uniesla 200 školáčok z obce Čibok. Naopak, školy učiace islamské doktríny nechávajú na pokoji. Od začiatku vojenskej ofenzívy proti islamistom začiatkom tohto roka útočia extrémisti na civilistov mimoriadne často.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu