Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ofenzíva teroristov: Islamisti podpálili mesto a zabrali kľúčovú základňu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGA - Islamisti zo skupiny Boko Haram sa zmocnili mesta a kľúčovej vojenskej základne využívanej na boj proti povstalcom. Informovali o tom nigérijskí predstavitelia. Vojaci základňu v meste Baga po sobotňajšom útoku opustili. Obyvatelia Bagy, ktorí utiekli na člne do susedného Čadu, uviedli, že extrémisti mnohých ľudí zabili a mesto podpálili.

Počet obetí nie je známy, keďže komunikácie boli prerušené. Baga, ktorá bola v roku 2013 dejiskom masakry spáchanej údajne nigérijskou armádou, bola jedným z posledných miest, ktoré boli v oblasti pod vládnou kontrolou. Tamojšej základňa je pôsobiskom multinárodnostnej vojenskej misie, ktorej úlohou je boj proti cezhraničnej kriminalite v regióne.

V severovýchodnej časti Nigérie je aktívna nábožensko-extrémistická skupina Boko Haram, ktorá v rámci boja za vytvorenie islamského štátu pácha útoky na civilistov. Islamistické povstanie v nábožensky zmiešanej krajine trvá už päť rokov a vyžiadalo si už tisíce obetí na životoch. Naposledy pred pár dňami islamisti z Boko Haram uniesli na severovýchode 40 chlapcov a mladých mužov. Miestni uviedli, že v obci Malari neostali žiadni mladíci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu