Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Európskom parlamente sa rozpadla politická skupina na čele s Nigelom Farageom

Nigel
Nigel (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V Európskom parlamente (EP) došlo dnes k menšiemu politickému "zemetraseniu", ktoré môže prekresliť politickú mapu v zákonodarnom zbore EÚ. Príčinou je lotyšská europoslankyňa Iveta Grigulová, ktorá bola jedinou reprezentantkou tejto krajiny v euroskeptickej skupine Európa slobody a priamej demokracie (EFDD).

Rozhodnutie lotyšskej poslankyne opustiť frakciu, ktorej šéfuje známy britský euroskeptik Nigel Farage, de facto znamená zánik tejto politickej skupiny v EP. Každá politická skupina musí mať najmenej 25 členov a zastupovať tretinu členských štátov EÚ (sedem krajín). Odchod Grigulovej z EFDD znamená, že v skupine budú zastúpení iba europoslanci zo šiestich krajín. 

Farage môže požiadať predsedu EP Martina Schulza o udelenie výnimky pre zachovanie skupiny, kde dominujú euroskeptici zo Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) alebo talianskeho Hnutia piatich hviezd (M5S). Hovorca EP medzitým potvrdil, že skupina EFDD bola rozpustená, keďže nespĺňa kritériá pre zostavenie politickej frakcie.

Pre Faragea to znamená nepríjemnú situáciu a hlavne výraznú stratu vplyvu v EP a niektorých výhod. Štyridsaťsedem poslancov EFDD sa bude musieť pridať k Nezaradeným, kde dominuje Marine Le Penová z Francúzska. Skupina príde o financie z rozpočtu EP na chod svojej činnosti a najmä o čas na prejavy a vystúpenia v parlamentných debatách, čo Farage jednoznačne využíval.

Skupina EFDD vznikla po voľbách do parlamentu v máji tohto roku. V predošlom volebnom období mala skratku EFD - Európa slobody a demokracie. Polovicu z doterajšej 48-člennej skupiny tvorili poslanci z UKIP, ktorá chce, aby Spojené kráľovstvo opustilo EÚ. Ďalších 17 poslancov bolo z M5S vedeného komikom Beppem Grillom. 

Po rozpade EFDD sa najkritickejšou skupinou voči EÚ v europarlamente stane skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), kde má Slovensko - zásluhou odchodu Richarda Sulíka od liberálov -, troch europoslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu