Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česká ministerka spravodlivosti: Justícia vo veci vraždiacej schizofreničky pochybila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: www.sundayworld.com)

OPAVA – Okresný súd v Opave, ktorý vo februári 2014 rozhodol o prepustení útočníčky z Havířova a Žďáru z ústavného liečenia do ambulantného, zrejme nepostupoval dostatočne dôkladne. V prvej reakcii po zbežnom oboznámení sa so spisom to dnes vyhlásila ministerka spravodlivosti ČR Helena Válková.

Podľa jej slov v prípade potvrdenia pochybností o postupe justičných orgánov prichádza do úvahy disciplinárny postih tak v prípade štátneho zástupcu, ako aj sudcu. Ministerka sa však mieni zaujímať aj o rozhodnutie Krajského súdu v Ostrave, ktorý po útoku psychicky chorej ženy na vychovávateľku v Havířove z mája 2012 nerozhodol u nebezpečnej pacientky o zabezpečovacej detencii.

Válková pripustila, že psychiatri môžu mať na vec iný názor. Za justíciu však poznamenala, že podľa jej názoru sa súd dôležitou otázkou zaoberal relatívne krátky čas, ktorý odhadla na asi 30 minút. Štátny zástupca podľa nej nenavrhol dokazovanie, neodvolal sa proti rozhodnutiu súdu a všetci sa vzdali možnosti podať opravný prostriedok, takže uznesenie súdu neobsahuje ani zdôvodnenie.

Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Psychiater Petr Augustin, stanovený súdom ako lekár ochrannej ambulantnej liečby, dnes uviedol, že 26-ročná páchateľka z Havíŕova i Žďáru navštevovala ambulanciu a brala predpísané lieky. Aj keď o pacientke hovoriť nechcel, odmietol akúkoľvek vinu za to, čo sa stalo.

 "V žiadnom prípade sme nič nezanedbali. Pacientka k nám dochádzala a liečila sa. Viac nepoviem. Počkáme na prešetrenie celého prípadu," cituje lekárove slová internetový server iDNES.cz. Podľa Augustina nič nenasvedčovalo tomu, čo sa v utorok ráno stalo na Vysočine, kde jeho pacientka nožom zranila tri osoby a zabila 16-ročného študenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu