Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajfún Vongfong je už mimo Japonska: Vyžiadal si dvoch mŕtvych a vyše 100 zranených

(Zdroj: SITA)

TOKIO - Tajfún Vongfong, ktorý bičoval Japonsko silným vetrom a lejakmi a zabil dvoch ľudí, dnes už smeroval mimo krajiny, nad Tichý oceán. Búrka zároveň zoslabla na tlakovú níž, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Japonský meteorologický úrad.

Tajfún Vongfong bol v určitom momente najsilnejšou búrkou, aká tento rok zasiahla Japonsko, ale dnes popoludní sa už nachádzal pri pobreží regiónu Tóhoku, zničeného v roku 2011 obrovským zemetrasením a prívalovými vlnami cunami. Po tom, čo sa tajfún prehnal cez západné Japonsko, našli v zavlažovacom kanáli na poli mŕtveho 90-ročného muža. Ďalší, 72-ročný muž sa utopil. Jedna osoba je nezvestná a takmer 100 ľudí utrpelo zranenia.

Vongfong priniesol so sebou v noci nadnes do metropoly Tokio hustý lejak a v posledný deň trojdňového sviatočného víkendu sťažil dopravu na väčšine územia Japonska. V pondelok bolo v celej krajine zrušených vyše 600 letov a ďalších 60 zrušia podľa očakávania dnes, informovala stanica NHK.

Do Tokia sa dnes ráno už vrátilo slnko a vlakové linky premávali ako zvyčajne, ale hustý lejak ešte bičoval severné Japonsko. Zvýšená morská hladina zaplavila pobrežné časti mesta Kesennuma, kde zem popri mori výrazne klesla pri zemetrasení v roku 2011. Úrady vyzvali v Japonsku vyše 800.000 ľudí, aby opustili svoje domovy, a viac ako 150.000 domácností postihol výpadok elektriny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu