Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gang slovenských Rómov terorizuje žiakov: Zdesení rodičia spisujú petíciu, polícia sa prizerá!

O tomto prípade informovalo viacero anglických médií Zobraziť galériu (5)
O tomto prípade informovalo viacero anglických médií (Zdroj: Foto: repro foto Daily Mail)

SHEFFIELD – Desivé správy dorazili z Anglicka. Partia slovenských Rómov terorizuje na škole svojich britských spolužiakov. Rodičia sú z toho nešťastní a obviňujú učiteľov, že iba ticho mlčia a nekonajú. Rozhodli sa preto spísať proti nim petíciu. Rodičia sa boja posielať deti do školy práve kvôli týmto gangom. Jedného žiaka si podali traja slovenskí Rómovia a skončil na zemi so zlomeným nosom.

Protest proti násilnému správaniu už podpísalo vyše 1600 ľudí. O tejto situácii informovalo viacero britských médií. Rovesníkov zo školských lavíc podľa nich slovenskí Rómovia prepadávajú a jedného takmer dokopali na smrť. Petícia má dodať odvahu riaditeľovi, aby konečne konal.

Bojí sa najmä preto, že nechce byť obviňovaný z rasizmu, pretože väčšina páchateľov sú slovenskí Rómovia. Rodičia sú odhodlaní, iba nedávno totiž zažili obyvatelia Rotherhamu škandál so zneužívaním detí taxikármi z Ázie. Preto už nechcú čakať, aby nedošlo k najhoršiemu.

V Sheffielde nemajú ľahkú situáciu s rómskou komunitou
Zobraziť galériu (5)
V Sheffielde nemajú ľahkú situáciu s rómskou komunitou  (Zdroj: YouTube)

V petícii sa píše: „Všetci sme videli, čo sa stane, keď autority mlčia, pretože sa boja obvinenia z rasizmu podobne ako v Rotherhame a po celej krajine. Nestačí nám, že sa škola tvári akoby bolo všetko v poriadku, zatiaľ čo naše deti sa boja chodiť domov, pretože sú zastrašované a napádané gangami. Máme toho dosť.“

Pohár trpezlivosti pretiekol minulý štvrtok, keď žiaka Rhysa Larkingsa (14) napadla skupina troch slovenských Rómov tak, že ho zhodila na zem a zlomila mu nos. Jeho matka Lorraine preto musela konať. Rieši to už aj polícia.

Škola Hinde House v Sheffielde
Zobraziť galériu (5)
Škola Hinde House v Sheffielde  (Zdroj: google maps)

Škola Hinde House v Sheffielde podľa nespokojných rodičov preukázala až príliš veľkú toleranciu voči skupine Rómov. Dokopy školu navštevuje tisíc dvesto žiakov vo veku od 3 do 16 rokov. Z toho je približne 200 detí z miestnej rómskej komunity.

Páchatelia sa bránili, že mladík Rhys hodil do útočníkov loptu a vyprovokoval konflikt. Ten to však popiera. Matka kvôli tomu zúri. „Som nahnevaná a znechutená. Deti posielate do školy, aby sa učili a nie aby boli napádané. Niečo sa musí s tým urobiť. A to veľmi rýchlo,“ povedala pre britské noviny Daily Mail.

Gang slovenských Rómov terorizuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Podobný incident sa stal v septembri minulého roka 13-ročnému chlapcovi. Po menšej hádke ho zhodila skupina troch Rómov zo schodov. Polícia bola aj vtedy bezmocná. Jeho matka tvrdí, že nie je rasista, ale čo je veľa, to je veľa. „Vždy boli v škole etnické menšiny, ale nikdy predtým sme toto nezažili,“ dodáva.

Pred dvomi týždňami zase iný 13-ročný chlapec vyšiel zo stretu s Rómami, ktorí neboli žiakmi školy, s modrinami a reznými ranami po tom, čo sa mal „potknúť a padnúť“. Polícii sa tento raz podarilo chytiť páchateľa, ale ten sa okamžite vracal na Slovensko, čiže nemohli ho potrestať.

Gang slovenských Rómov terorizuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Riaditeľ Chris French sa bráni, že personál v škole to rieši. Napísal list rodičom, ktorí sa obávajú o svoje deti. V ňom uvádza, že problémy vyriešili a škola pokračuje ďalej v pokojnej výučbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu