Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lukašenko sa zastal Ukrajincov: Putinovi adresoval poriadnu kritiku

Alexander Lukašenko so synom Nikolajom na inaugurácii prezidenta Petra Porošenka
Alexander Lukašenko so synom Nikolajom na inaugurácii prezidenta Petra Porošenka (Zdroj: SITA)

MINSK - Tvrdá kritika ruského postupu voči Ukrajine a anexiu Krymu zaznela dnes z úst bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka počas jeho rozhovoru na televíznu stanicu Euronews. Minsk podľa prezidenta nemá záujem o porušovanie územnej celistvosti Ukrajiny, samostatnosť donbaských "ľudových republík" neuzná a s ruským zabratím Krymu nesúhlasí.

"Meniť svojvoľne hranice cudzieho štátu je neprípustné," povedal Lukašenko, ktorý sa v spore medzi Kyjevom, separatistami a Moskvou snaží vystupovať ako sprostredkovateľ. Bieloruská metropola od začiatku septembra už dvakrát hostila rokovania takzvanej kontaktnej skupiny, z ktorých vzišiel záväzok zastavenia paľby. Prímerie platí už cez mesiac a napriek lokálnym bojom ho obe strany dodržiavajú. 

Lukašenko v rozhovore povedal, že tvrdenie Moskvy o dávnej príslušnosti Krymu k Rusku je nesprávne. "Podľa tejto logiky by Rusko muselo Kazachstanu a Mongolsku odovzdať väčšinu svojho územia, ktoré svojho času ovládali mongolskí a tatárski chánovia," vyhlásil bieloruský prezident. Minsk podľa neho podporuje zachovanie územnej celistvosti hraníc susednej Ukrajiny a anexiu Krymu odmieta. 

"Prepisovať hranice nemožno. Podpísali sme predsa mnoho medzinárodných právnych aktov, ktoré stabilitu a nemennosť hraníc zaručujú," pripomenul bieloruský vodca. 

Lukašenko adresoval do Moskvy svoju kritiku dva dni pred príchodom šéfa Kremľa Vladimira Putina do Minsku. Najvyšší predstavitelia Bieloruska, Ruska a Kazachstanu budú v bieloruskej metropole jednať o prehĺbení integračného procesu v rámci euroázijskej hospodárskej únie. Ten istý deň sa v Minsku uskutoční aj každoročné vrcholná schôdzka postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Ukrajinská delegácia na summit SNŠ pricestuje, kto bude v jej čele ale zatiaľ nebolo oznámené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu