Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský opozičný vodca o Kryme: Anexia bola nezákonná, Kyjev ho späť nedostane

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj považuje ruskú anexiu Krymu za nezákonnú, pod kontrolou Moskvy ale podľa neho polostrov v dohľadnej dobe nepochybne zostane. Známy bloger a odporca Kremľa to povedal ruskej rozhlasovej stanici Echo Moskvy.

"Anexia Kryme prebehla v krikľavom rozpore so všetkými normami medzinárodného práva," konštatoval Navaľnyj, ktorého niektorí ruskí komentátori označujú za umierneného ruského nacionalistu. "Reálie sú ale teraz také, že Krym je súčasťou Ruskej federácie. Nemá zmysel si niečo iné nahovárať, nemali by to robiť ani Ukrajinci. Krym zostane súčasťou Ruska a už nikdy v dohľadnej budúcnosti sa súčasťou Ukrajiny nestane," zdôraznil. 

Keby sa Navaľnyj niekedy v budúcnosti stal prezidentom, čo jeho stúpenci nevylučujú, Krym Ukrajine nevráti. Aby bolo spravodlivosti učinené za dosť, malo by podľa neho byť na polostrove vykonané "skutočné referendum", aby boli zrejmé preferencie jeho obyvateľov. 

Žiadna žiarivá budúcnosť ale podľa Navaľného Krym nečaká. "Je odsúdený stať sa tým, čím sa stal severný Cyprus," povedal ruský opozičník s odkazom na severnú časť stredomorského ostrova okupovanú od 70. rokov minulého storočia Tureckom. "Je to čudné územie, ktoré fakticky nikomu nepatrií a nikto ho neuznáva," dodal Navaľnyj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu