Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA odmietli izraelskú výčitku voči kritike výstavby osád

Biely Dom
Biely Dom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom dnes vyhlásil, že si stojí za svojou kritikou výstavby izraelských osád, a odmietol sťažnosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten povedal, že výčitka USA je "proti americkým hodnotám".

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest poznamenal, že Spojené štáty dlho podporovali židovský štát, bránili ho v medzinárodných sporoch a financovali jeho obranu, vrátane protivzdušného systému Železná kupola, napísala agentúra AP.

Biely dom minulý týždeň v stredu verejne varoval Izrael, že ak začne s bytovou výstavbou vo východnom Jeruzaleme, židovský štát sa tým vzdiali "dokonca aj svojim najbližším spojencom".

Ostrá kritika prišla len niekoľko hodín po tom, ako sa americký prezident Barack Obama a Benjamin Netanjahu stretli v Bielom dome. Earnest informoval, že Obama súkromne vyjadril obavy pred Netanjahuom, hoci obaja lídri na tlačovej konferencii projekt novej výstavby pred novinármi nespomenuli. Východný Jeruzalem pokladajú Palestínčania za hlavné mesto svojho budúceho štátu, Izraelčania ho považujú za súčasť svojho hlavného mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu