Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vinníci metanolovej aféry V Česku hádžu vinu jeden na druhého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Slovák Rudolf Fian, ktorého pred mesiacmi odsúdili v Zlíne na doživotný trest väzenia ako hlavného miešača vražedného metanolom pančovaného alkoholu v ČR, aj dnes na súde v Ostrave, kde prebieha proces s distributérmi životu nebezpečných alkoholických nápojov v Moravskosliezkom kraji, ako svedok zopakoval, že sa cíti nevinný, s alkoholom vraj nikdy neobchodoval.

Informovali o tom dnes české elektronické médiá. Hlavný distribútor pančovaného alkoholu Jiří Vacula, ktorý sa voči májovému rozsudku prvostupňového súdu v Zlíne ako jediný neodvolal a akceptoval 15-ročný trest väzenia, však tvrdil, že inkriminovaný lieh mu Fian dodal až na sklonku augusta 2012. Vacula tak na súde v Ostrave poprel, že by dodal na severnú Moravu alkohol obsahujúci metanol. Podľa jeho slov dodal predajcovi Martinovi Jiroutoví alkohol, na ktorého výrobu poslúžila Fianova dodávka neškodného liehu z mája 2012.

Neprávoplatne odsúdený predajca alkoholu Martin Jirout v súdnej sieni ilegálne obchody s alkoholom priznal. V ostravskom procese čelí obžalobe celkovo sedem osôb, trom z nich hrozí za všeobecné ohrozenie 12-20 rokov za mrežami alebo výnimočný trest doživotia. Metanolová aféra si v ČR vyžiadala medzičasom viac ako 50 obetí na životoch, ďalších okolo 100 ľudí sa priotrávilo. Niektorým zostali trvalé následky na zdraví, vrátane straty zraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu