Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusi vytrvalo zbroja: Dobehli USA v počte nosičov jadrových zbraní

RS-24 Yars
RS-24 Yars (Zdroj: armyrecognition.com)

MOSKVA - Rusko prvýkrát v 21. storočí dohnalo Spojené štáty v počte všetkých nosičov strategických jadrových zbraní a v počte jadrových hlavíc na rozmiestnených nosičoch (teda na strategických bombardérov, ponorkách a raketách v bojovej pohotovosti). Napísal to dnes ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva zahraničia. Výmenu týchto informácií predpokladá odzbrojovacie zmluva medzi oboma veľmocami, uzavretá roka 2010 v Prahe.

O "jadrovú paritu" usiloval Sovietsky zväz pri súperení s USA počas studenej vojny. Avšak po páde komunizmu a rozpade ZSSR došli vojakom peniaze a Rusko až donedávna muselo starnúce rakety, bombardéry a ponorky odpisovať rýchlejšie, než ich stačilo nahrádzať. 

K čerstvej rovnováhe síl podľa experta Pavla Podvigu prispela skutočnosť, že ruské námorníctvo začalo v posledných rokoch do flotily zaraďovať nové jadrové ponorky s väčším počtom rakiet, ktoré sú opatrené väčším počtom jadrových hlavíc. Podobne aj na súši prichádzajú do výzbroje nové  medzikontinentálne rakety Yars, ktoré majú tri jadrové hlavice miesto jednej na starších raketách Topol. Rovnováhu však podľa odborníka netreba preceňovať, navyše vraj USA za pár rokov zase získajú istú prevahu, až bude potrebné definitívne vyradiť spomínané rakety Topol. 

Aktuálne "skóre" podľa denníka je k 1. septembra 912 amerických nosičov jadrových zbraní oproti 911 ruským. Avšak rozmiestnených nosičov majú USA viac: 794 ku 528. Ale v počte jadrových hlavíc, ktoré majú obe veľmoci na "rozmiestnených nosičoch", pomer činí 1642 ku 1643 na ruskej strane. 

Medzi rozmiestnené nosiče sa nepočíta napríklad jadrová ponorka, ak pripláva k oprave a je po túto dobu zbavená svojich rakiet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu