Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajti objasnili vraždu spred 20 rokov: Ján (47) stojí pred súdom desať dní pred premlčaním!

 Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PLZEŇ - Len desať dní pred premlčaní vraždy spred dvadsiatich rokov postavili českí kriminalisti pred súd 47-ročného Jána Poláka z Mariánskych Lázní. Objasnili zločin, ktorý podľa obžaloby spáchal muž v marci 1994. Pištoľovou kušou mal zastreliť vtedy 66-ročného obchodníka s valutami. Telo nebohého bolo zaliate betónom a zakryté kovovou doskou.

Dvanásť až 15 rokov alebo aj výnimočný trest hrozí Jánovi Polákovi (47) z Mariánskych Lázní, ktorý sa od utorka spovedá na Krajskom súde v Plzni z vraždy. Podľa obžaloby v marci 1994, teda pred dvadsiatimi rokmi, zastrelil pištolovou kušou vtedy 66-ročného obchodníka s valutami. Telo ukryl v pivnici svojho domu, kde ho policajti našli tento rok vo februári, čin objasnili len desať dní pred premlčaním. Pozostatky zavraždeného ležali meter pod dnom nádržky na vodu. Boli zaliate vrstvami betónu a zakryté kovovou doskou. Obžalovaný vinu odmieta.

Podľa obžaloby sa skutok stal 9. marca 1994 okolo pol piatej popoludní. Polák vtedy do svojho domu v Mariánskych Lázních vylákal muža, a to pod zámienkou, že pre neho sprostredkoval kúpu zhruba 250.000 nemeckých mariek vo výhodnom kurze. Keď muž zistil, že bol oklamaný a chcel vstať z kresla a odísť z domčeka, obžalovaný na neho podľa spisu namieril pištolovou kušou. "Dvoma výstrelmi ho šípovou strelou zasiahol do hlavy, ďalej proti prednej časti krku viedol útok pevným bodným nástrojom," povedala štátna zástupkyňa.

Napadnutý na mieste zomrel na následky poranenia mozgu. Polák sa údajne zmocnil jeho finančnej hotovosti v nezistenej výške. Spoločne s ďalším mužom po tom telo odniesli do pivnice, kde ho ukryli. "S obžalobou nesúhlasím, cítim sa nevinný," povedal pred senátom súdu Polák.

Obžalovaný si na svoju obhajobu najal známeho českého právnika Tomáša Sokola. V utorok do pojednávacej siene prišli aj pozostalí, teda dvaja synovia a vnuk zavraždeného. Od muža chcú náhradu škody vo výške takmer 30 miliónov českých korún (takmer 1 mil. 90 tisíc eur), počítajú do toho 2,5 milióna českých korún (takmer 91 tisíc eur), o ktoré bola podľa nich obeť okradnutá, k tomu pripočítavajú úroky z omeškania a započítali do toho aj náhradu nemajetkovej ujmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu