Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Český veľvyslanec: Rusko ani Putin nemôžu zasahovať do vzťahov EÚ-Ukrajina

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Stály výbor veľvyslancov pri EÚ (COREPER) bude v utorok (30.9) rokovať o širšom kontexte vzťahov únie s Ruskom a Ukrajinou. Neočakáva sa, že dôjde k prehodnoteniu doterajších sankcií únie voči Rusku. Uviedol to dnes vedúci Stáleho zastúpenia Českej republiky pri EÚ Martin Povejšil.

Český veľvyslanec pri EÚ v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti upozornil na skutočnosť, že Rusko nemôže zasahovať do dvojstranných rokovaní, ktoré prebiehajú na linke Brusel - Kyjev.

"Ruská strana, a teda ani prezident Putin, nemôžu zasahovať do bilaterálneho vzťahu medzi EÚ a Ukrajinou. Je zreteľné, že v nadchádzajúcom období EÚ ani Ukrajina nechcú meniť túto dohodu," skonštatoval český veľvyslanec pri EÚ v reakcii na minulotýždňový list ruského prezidenta, v ktorom šéfa Európskej komisie vyzýva na vykonanie "podstatných úprav" v obchodnej časti asociačnej zmluvy. 

Povejšil pripomenul, že Rada ministrov dnes schválila odloženie výkonu dočasnej platnosti obchodnej časti asociačnej dohody, ktorá vlastne znamená dohodu o voľnom obchodovaní medzi EÚ a Ukrajinou. Platnosť tejto časti dohody bola odložená do 1. januára 2016.

Čo sa týka režimu jednostranných obchodných opatrení únie voči Ukrajine, k tomu zatiaľ nedošlo, ale je návrh, aby tieto opatrenia pokračovali naďalej od 1. novembra. Terajšie platné obdobie pre jednostranné kroky EÚ vyprší koncom októbra. Povejšil spresnil, že Európska komisia minulý týždeň predložila tento návrh príslušnému odboru pre obchodnú politiku. 

"Tento návrh bude štandardne prerokovaný na COREPER-i, potom ho musí schváliť Rada a nakoniec Európsky parlament. Zostáva jeden mesiac, kým to nadobudne platnosť, pretože existujúce jednostranné opatrenia vypršia koncom októbra," uviedol Povejšil.

Český diplomat dodal, že utorňajšie rokovanie veľvyslancov členských krajín únie sa bude v širšom kontexte venovať vzťahom s Ruskom a Ukrajinou. Diplomati sa sústredia na vyhodnocovanie situácie na Ukrajine a prímeria medzi vládnymi zložkami a povstalcami. EÚ podľa jeho slov nevníma situáciu na Ukrajine ako čierno-biely obrázok, skôr ako "obraz s mnohými odtieňmi sivej" a preto neočakáva, že sa v utorok veľvyslanci dohodnú na zmene sankčných opatrení, ktoré zaviedla EÚ voči Rusku. 

Diplomati sa musia dohodnúť tiež na tom, ako často sa treba stretávať a vyhodnocovať situáciu na Ukrajine a v dôsledku toho rokovať aj o možnostiach modifikovať súčasný stav reštriktívnych opatrení voči Moskve. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po zavedení najnovšieho balíka sankcií proti Rusku v polovici septembra, naznačil, že sankcie sú reverzibilné: môžu byť odvolané alebo zmiernené v súvislosti s postojom Ruska voči dianiu na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu