Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

České ministerstvo zdravotníctvo chce prehľad o Čechoch v krajinách s rozšírením eboly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

PRAHA - České ministerstvo zdravotníctva bude spolu s hlavným hygienikom chcieť od českých úradov zoznamy osôb, ktoré sa zdržiavajú v krajinách, kde sa objavili prípady eboly. Bude žiadať nielen zoznamy Čechov, ale aj zahraničných študentov, ktorí by sa mali v dohľadnom čase vrátiť do ČR. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

"Budeme sledovať a požadovať od niektorých rezortov údaje o počtoch českých občanov, ktorí pracujú v postihnutých krajinách, ďalej budeme potrebovať údaje o zahraničných študentoch, ktorí sa budú v dohľadnom čase vracať do Česka a pochádzajú z danej krajiny," spresnil hlavný hygienik Vladimír Valenta a dodal, že údaje chce mať okamžite.

Po rokovaní Ústrednej epidemiologickej komisie sa k záležitosti vyjadril aj minister zdravotníctva Svatopluk Němeček (ČSSD). Uviedol, že podľa hlavného hygienika Valentu nie je Česká republika schopná sama dopraviť prípadných českých pacientov do vlasti. Prípadná repatriácia by sa teda mala koordinovať na úrovni Európskej únie. Prevoz pacientov si vyžaduje špeciálne podtlakové boxy, dodal minister.

Dve lôžka intenzívnej starostlivosti sú pre pacientov s ebolou k dispozícii v Nemocnici Na Bulovke, ďalších osem lôžok dokáže poskytnúť do troch dní armáda vo svojom stredisku v Těchoníne, informoval portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu