Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Čo sa tam deje? Ruské jednotky na východe uviedli do stavu najvyššej bojovej pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruské jednotky vo Východnom vojenskom okruhu boli uvedené do stavu najvyššej bojovej pohotovosti, informovalo dnes ruské ministerstvo obrany.

"V rámci nečakanej kontroly bojaschopnosti vojska Východného vojenského okruhu vojenské útvary a jednotky vo východnom regióne Ruskej federácie ukončili realizáciu opatrení pre vstup do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti," citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra RIA Novosti.

Cvičenie, ktoré sa začalo vo štvrtok, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodnutie najvyššieho veliteľa ruských ozbrojených síl oznámil v Moskve minister obrany Sergej Šojgu.

Súčasne s týmto vopred neavizovaným rozkazom Putin nariadil aj previerku pripravenosti celého radu ministerstiev a regionálnych vlád "na plnenie úloh v podmienkach vojnového stavu," povedal Šojgu.

V súvislosti s krízou na východe Ukrajiny vyvolávajú správy o vopred neavizovaných vojenských cvičeniach v Rusku obavy i záujem západných vojenských analytikov a politikov.

Manévre ruských jednotiek pri východných hraniciach v posledných mesiacoch vyvolali veľké znepokojenie na Západe - obáva sa totiž, že ide o prípravu invázie na územie Ukrajiny, ktorá sa od jari zmieta v ozbrojenom konflikte medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Tí podľa Západu dostávajú od Moskvy vojenskú i logistickú podporu.

Moskva tieto obavy označila pred časom za "smiešne", ale americké ministerstvo zahraničných vecí sa prostredníctvom svojej hovorkyne Jen Psakiovej vyjadrilo, že Washington bude za provokáciu považovať akékoľvek vojenské cvičenie ruskej armády.

Najbližšie veľké vojenské cvičenie ruských raketových vojsk strategického určenia a letectva sa uskutoční v polovici septembra na Altaji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu