Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politickí lídri pôjdu odhovárať Škótov od nezávislosti

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron a vodca opozičných labouristov Ed Miliband oznámili, že v stredu vynechajú pravidelnú debatu v parlamente a obaja vycestujú do Škótska, kde sa pokúsia presvedčiť obyvateľov, aby nasledujúci týždeň v referende nepodporili osamostatnenie krajiny od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Spoločne s vicepremiérom Nickom Cleggom, ktorého Liberálni demokrati vládnu v koalícii s Cameronovými konzervatívcami, v utorok vyhlásili, že "chcú načúvať voličom a hovoriť s nimi o tejto veľkej voľbe". Politickí lídri sa tak rozhodli po tom, ako najnovšie prieskumy predpovedali tesný súboj medzi zástancami a odporcami osamostatnenia. Cameron chce Škótov osloviť okrem iného aj tým, že pred referendom nechá nad svojim úradom vyvesiť škótsku vlajku.

"Náš odkaz Škótom bude prostý: Chceme, aby ste zotrvali," uviedli Cameron, Miliband a Clegg v spoločnom vyhlásení. Britský minister financií George Osborne v nedeľu vyhlásil, že v prípade odmietnutia nezávislosti v referende je vláda pripravená Škótsku ponúknuť širšiu autonómiu v oblasti daní, financií a sociálnych vecí.

Rozšírenie právomocí škótskej samosprávy podľa neho podporujú všetky tri najsilnejšie strany v parlamente. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu