Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Incident v Čiernom mori: Kanadská loď terčom ruských stíhačiek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Moskva dnes odmietla tvrdenie, že tri ruské vojenské lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou v Čiernom mori. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pre agentúru ITAR-TASS povedal, že stroje typu Su-24 a An-26 iba vykonávali plánovaný rutinný let v oblasti.

"Trasa lietadiel ruských vzdušných síl pretínala oblasť, kde sa nachádzala kanadská loď Toronto, ale nepriblížili sa k zahraničnej vojnovej lodi. Všetky lety boli a sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami na využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami," dodal Konašenkov.

Kanadský minister obrany Rob Nicholson predtým uviedol, že kanadská fregata HMCS Toronto, ktorá sa zúčastňuje na cvičení v Čiernom mori, sa v nedeľu stala terčom provokácie zo strany ruského letectva.

Kanadskú fregatu provokovali v Čiernom mori tri ruské lietadlá

Kanadská fregata HMCS Toronto, ktorá sa zúčastňuje cvičenia v Čiernom mori, sa v nedeľu stala terčom provokácie zo strany ruského letectva. V pondelok o tom informoval kanadský minister obrany Rob Nicholson, uviedla agentúra AP. Podľa Nicholsona fregatu obleteli dve lietadlá Su-24 určené pre námorný prieskum a jedno prieskumné lietadlo. Hoci nepredstavovali žiadnu hrozbu, ich akcia bola zbytočne provokatívna a vytvorila riziko eskalácie napätia, povedal minister.

Ministerstvo obrany v Toronte vydalo vyhlásenie, podľa ktorého účasť fregaty v cvičení NATO demonštruje oddanosť Kanady záväzku zaisťovať mier a bezpečnosť v Európe. "Kanada spolu s ďalšími členmi NATO vyzýva Rusko, aby prestalo s nerozvážnymi akciami," citovala z vyhlásenia agentúra Interfax.

Cez víkend sa na severozápade Čierneho mora začalo spoločné vojenské cvičenie ukrajinských a amerických námorných síl pod názvom Sea Breeze 2014, ktoré potrvá do 10. septembra. Na cvičení sa zúčastňujú aj Španielsko, Kanada, Rumunsko a Turecko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu