Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajné dokumenty odhalili odpočúvanie Slovákov Američanmi: Bonzovala im aj smeráčka!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Američania odpočúvali Slovákov. Jasný odkaz novej knihy amerického novinára, ktorá odhaľuje ako ich vláda mala špehovať ambasády rôznych krajín. A medzi nimi boli aj slovenskí diplomati. Donášať mala aj mladá smeráčka!

Nová kniha novinára Glenna Greenwalda s názvom Niet sa kam skryť (No Place to Hide) hovorí o tom ako Národná bezpečnostná agentúra (NSA) odpočúvala ambasády v USA. A patrili sme medzi ne aj my, Slováci. Upozornila na to Pravda.

 Americký žurnalista už pred rokom zverejnil správy o Edwardovi Snowdenovi, ktorý pracoval pre NSA a neskôr škandalózne odhalil tajné dokumenty o tom, ako Američania odpočúvajú svojich spojencov.

V knihe uvádza ako NSA špehovala veľa krajín. Keby sme si mysleli, že sme pre nich nezaujímavá krajina, veľmi by sme sa mýlili. Odpočúvali aj slovenských diplomatov.

Podnetom k sledovaniu mali byť sankcie voči Iránu. Vtedajšia veľvyslankyňa pri OSN Susan Rice chcela od NSA, aby zistila postoje ostatných štátov ohľadom sankcií voči moslimskej krajine. Susan Rice teraz radí Obamovi v otázkach národnej bezpečnosti.

Smeráčka Neveďalová mala donášať Američanom!

Hovoria o tom odtajnené depeše amerických diplomatov cez Wikileaks. Katarína Neveďalová je slovenská europoslankyňa za Smer, ktorá kandiduje aj v nasledujúcich voľbách do Bruselu. Podľa dokumentov sa mala stretávať s americkými vyslancami a hovoriť o pomeroch vo vlastnej strane.

Konkrétne mala prezrádzať citlivé informácie o vzťahoch medzi členmi v strane alebo informácie o premiérovi Ficovi, ktorý sa obával o svoj obraz v zahraničí. Nechcel sa totiž stať druhým autokratickým vládcom ako Mečiar.

Udiať sa tak malo ešte v roku 2006, keď mala Neveďalová iba 24 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu