Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin musí byť v šoku: Nad Ruskom zaviala ukrajinská vlajka!

Rusov doma prekvapil pohľad na cudziu vlajku.
Rusov doma prekvapil pohľad na cudziu vlajku. (Zdroj: lifenewscontent.ru)

MOSKVA – Neznáme osoby dnes v noci vyvesili na jednej z najvyšších budov v ruskom hlavnom meste ukrajinskú vlajku a pokúsili sa prefarbiť hviezdu na jej streche v ukrajinských národných farbách.

Podľa moskovského rozhlasu kauzu rieši polícia, na miestne policajné oddelenie vraj bola predvedená skupina podozrivých s horolezeckým vybavením. Podľa ruských médií ide o politickú provokáciu, ktorá súvisí s vyostrenou situáciou na východnej Ukrajine.

Ukrajinský prápor sa ocitol na špici hlavnej veže výškovej obytnej budovy na ľavom brehu Moskvy, ktorá je jedným zo siedmich takzvaných stalinských mrakodrapov. Dom na Kotelnickém nábreží s charakteristickou architektúrou Stalinovej éry je vysoký 176 metrov a dostavaný bol v roku 1952. Budova je ako architektonický pamätník pod štátnou ochranou. Na jej stavbu údajne dohliadal obávaný šéf sovietskej tajnej polície Lavrentij Berija. 

Rusov doma prekvapil pohľad
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: lifenewscontent.ru)

Práporu si podľa ruských novinárov povšimli Moskovčania ponáhľajúci sa ráno do práce. Ukrajinská vlajka plápolajúca vo vetre vyvolala údiv, pretože 32-poschodový dom, považovaný v Moskve za prestížnu adresu, je prísne strážený. Privolaní boli policajti, objekt vraj okamžite podrobili dôkladnému skúmaniu aj pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. 

Okrem upevnenia ukrajinskej vlajky na vrchole strechy sa neznámi dobrodruhovia pokúsili prefarbiť veľkú päťcípu hviezdu, ktorá dom na Kotelnickom nábreží zdobí. Zámer zafarbiť červenú hviezdu v ukrajinských národných farbách, teda modrej a žltej, ale realizovať nestihli. Prefarbená bola len horná polovica hviezdy na modro. 

Po stopách "vandalov", ako pôvodcov happeningu ruská tlač nazýva, sa vydal tím policajných horolezcov, ktorý prápor z vrcholku mrakodrapu odstránil. Podľa moskovského rozhlasu vypočuli policajti aj prvých podozrivých. Na nábreží vraj zadržali skupinu mužov s horolezeckým vybavením.  Dom na Kotelnickom námestí v sebe skrýva 540 bytových jednotiek, ktorých nájomníci vždy patrili k moskovskej elite. V mrakodrape napríklad žili renomovaní umelci Andrej Voznesenskij, Jevgenij Jevtušenko, Jurij Ljubimov alebo Konstantin Paustovskij.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu