Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pápež František potvrdil cestu do troch miest USA v roku 2015

Pápeź František
Pápeź František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František potvrdil dnes svoj zámer vycestovať na budúci rok v septembri do Spojených štátov, pričom zvažuje návštevu trojice tamojších miest. Informovala o tom agentúra AP.

Prvou zastávkou hlavy katolíckej cirkvi by mala byť Filadelfia, kde sa zúčastní na Svetovom stretnutí rodín; nasledovať bude hlavné mesto Washington, kde bude mať prejav v Kongrese. Návštevu pápež zakončí v New Yorku, kde ho čaká príhovor v OSN.

Podľa jeho slov by sa do programu jeho cesty mohlo pripojiť tiež Mexiko, kde by mohol navštíviť svätyňu Panny Márie Guadalupskej, ktorú obľubujú tamojší katolíci. "Nie je to však isté," podotkol František počas letu z Južnej Kórey.

Na otázku ohľadom svojich ciest v roku 2015 odpovedal: "Na budúci rok by som rád zavítal do Filadelfie na stretnutie rodín. Dostal som pozvanie od prezidenta USA, amerického parlamentu, ako aj od generálneho tajomníka OSN."

Svetové stretnutie rodín sa koná každý tretí rok a púta veriacich z celého sveta. Očakáva sa, že v roku 2015 ich budú takmer dva milióny. Omša, ktorú tam František odslúži, by mala byť historicky najväčšou v Severnej Amerike.

Pápež: Medzinárodné spoločenstvo má právo zastaviť agresiu islamistov v Iraku

Pápež František dnes vyjadril presvedčenie, že medzinárodné spoločenstvo má právo zastaviť agresiu islamistov v Iraku. O tom, ako sa to má urobiť, by však podľa pápeža nemala rozhodovať len jediná krajina.

"V týchto prípadoch, kde dôjde k neoprávnenej agresii, môžem povedať jedine to, že je legitímne zastaviť neoprávneného agresora," povedal František novinárom počas letu z Južnej Kórey. Touto formuláciou reagoval na otázku týkajúcu sa pokračujúcich amerických leteckých útokov voči ozbrojencom Islamského štátu na severe Iraku.

Pápež ale podľa agentúry Reuters zároveň zdôraznil, že nehovorí o oprávnenosti "bombardovania" alebo "vedenia vojny", ale len o legitimite "zastavenia" agresora. O tom, ako zastaviť postup islamistov v Iraku, by sa podľa neho malo rozhodovať na pôde OSN.  

"Žiadna krajina sama o sebe nemôže posúdiť ... ako zastaviť nelegitímneho agresora," uviedla hlava katolíckej cirkvi. František tiež počas rozhovoru s novinármi uviedol, že po vypuknutí súčasnej krízy zvažoval svoju cestu do Iraku. Napokon sa však rozhodol, že tam zatiaľ nevycestuje.

"V tejto chvíli by to nebola tá najlepšia vec, ale stále som ochotný to urobiť," povedal pápež podľa agentúry Reuters.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu