Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NATO čaká ruský útok, na hraniciach je 45 tisíc vojakov: Tanky označujú mierovým symbolom!

Zobraziť galériu (3)

BRUSEL -Podľa slov generálneho tajomníka NATO Andersa Fogh Rasmussena stále zostáva "vysoká pravdepodobnosť", že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu.

"Veľmi nás znepokojujú aktivity takzvaného Islamského štátu, ktorý je zoskupením teroristov, a je nanajvýš dôležité zastaviť ich postup," uviedol Rasmussen v rozhovore pre agentúru Reuters.

"Ak bude niektorý z našich spojencov - v tomto prípade samozrejme obzvlášť Turecko - ohrozovaný z nejakého zdroja nebezpečenstva, bez zaváhania podnikneme všetky kroky na zaistenie účinnej obrany Turecka či iného spojenca," spresnil Rasmussen.

 

Podľa šéfa NATO tiež stále hrozí, že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu, kde sa ukrajinskí vládni vojaci približujú k Donecku, dôležitému mestu v rukách proruských povstalcov.

Kyjev informoval, že sa nachádza v "poslednom štádiu" znovudobytia Donecka - najväčšieho mesta pod kontrolou proruských separatistov. Bitka o Doneck by mohla byť rozhodujúcim zvratom v celom konflikte, ktorý spôsobil najostrejšiu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny.

Priemyselná metropola s takmer miliónom obyvateľov (podľa údaju spred vojny) je hlavným útočiskom povstalcov, ale cez víkend sa ju snažila položiť na kolená ukrajinská armáda svojím ostreľovaním. Intenzívna paľba na okraji mesta v noci nadnes ešte silnela.

Ukrajinská armáda sa nenechala zastrašiť ani približne 20.000 ruskými vojakmi, ktorí sú podľa správ od NATO zhromaždení na neďalekej hranici pre prípad pozemnej invázie.

Kyjev v posledných dňoch tvrdil, že sa mu podarilo diplomatickou cestou odvrátiť ruskú pozemnú inváziu, ktorej cieľom mala byť ochrana povstalcov pod rúškom humanitárnej misie. Moskva v piatok oznámila, že končí svoje taktické cvičenia v oblasti.

Šéf NATO však uviedol, že stále nič nenaznačuje, že by Rusko sťahovalo svojich vojakov, ktorých vyslalo na hranicu. Podľa Rasmussena je pravdepodobnosť ruského vojenského zásahu na Ukrajine "stále vysoká".

Doneckí povstalci chystajú protiofenzívu

Povstalci na východe Ukrajiny, ktorých cez víkend obkľúčila ukrajinská armáda, pripravujú veľkú protiofenzívu. Oznámil to dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, ktorého citovala agentúra Reuters. 

Podľa Zacharčenka by sa rozsiahly protiútok voči ukrajinským vládnym silám mohol začať v priebehu nasledujúcich dvoch až troch dní. 

Zacharčenko v sobotu vyzval ukrajinskú armádu na uzavretie prímeria, ktoré by podľa neho malo odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu. Kyjev to však odmietol s argumentom, že zastavenie bojov bude možné len v prípade, ak separatisti zložia zbrane a kapitulujú.

Ukrajinská armáda sa v súčasnosti pripravuje na konečnú fázu obsadenia mesta Doneck, ktoré sa im podarilo odrezať od ďalšej povstalcami kontrolovanej oblastnej metropoly Luhansk. Po Donecku by malo nasledovať "oslobodenie" Luhanska, oznámil dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

NATO čaká ruský útok,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: medium.com)

Takzvané peacekeeperi môžu byť znakom blížiacej sa invázie.

Ukrajina a USA odsúhlasili humanitárnu pomoc pod vedením Červeného kríža

Ukrajina dnes oznámila, že súhlasila s humanitárnou operáciou Ruska, Európskej únie a ďalších medzinárodných partnerov, ktorú bude viesť Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a ktorá má zmierniť utrpenie obyvateľov v meste Luhansk ovládanom proruskými separatistami.

Úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vo vyhlásení uviedol, že plán má aj podporu amerického prezidenta Baracka Obamu.

Kremeľ už predtým oznámil, že vysiela na východ Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou, pripomenula tlačová agentúra AP.

Ukrajina mala námietky proti tomu, aby Rusko poslalo akúkoľvek pomoc do oblasti, a Západ dôrazne varoval Moskvu, že akýkoľvek jej pokus vyslať vojakov na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej pomoci bude pokladaný za inváziu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu