Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Západoafrickí lídri sa zaviazali, že zavedú prísne opatrenia proti ebole

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

KONAKRY - Západoafrickí lídri zavedú prísne opatrenia na zvládnutie najhoršej epidémie smrteľnej choroby ebola v zaznamenanej histórii. Oznámila to dnes generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Chanová po stretnutí s troma z týchto lídrov, ktoré sa konalo v guinejskej metropole Konakry.

"Prezidenti uznali závažnosť epidémie eboly vo svojich krajinách. Sú odhodlaní podniknúť všetky mimoriadne opatrenia na zastavenie šírenia eboly vo svojich štátoch," povedala Chanová na záver rozhovorov v Konakry. Citovala ju agentúra Reuters.

Šéfka WHO uviedla, že stredobodom opatrení bude cezhraničná oblasť, kde zistili 70 percent z vyše 1323 prípadov eboly. Chanová takisto apelovala na širšie medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo viac zdravotníckych odborníkov a financií na zvládnutie nákazy, ktorá zabila zatiaľ 729 ľudí v štyroch krajinách - Guinei, Sierre Leone, Libérii a Nigérii.

Epidémia eboly napreduje rýchlejšie než snahy o zvládnutie choroby, varovala šéfka WHO dnes už skôr, počas stretnutia s prezidentmi Guiney, Sierry Leone a Libérie. "Ak sa situácia bude ďalej zhoršovať, následky môžu byť katastrofické, pokiaľ ide o straty na životoch, ale môže nastať aj vážny socioekonomický rozklad a vysoké riziko šírenia do ďalších krajín," povedala Chanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu