Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nádejný pokus lekárov: Toto má zachrániť ľudstvo pred ebolou!

(Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

ATLANTA - Doktor Kent Brantly sa možno stane hrdinom tohto storočia. Vynašiel totiž sérum, ktoré by malo byť liekom na ebolu. Naočkoval ho už dokonca kolegyni, zdravotníčke Nancy Writebolovej, ktorá sa tak stala prvou osobou v Afrike s nádejou na vyliečenie sa zo zákernej choroby. Základom vakcíny sa stala krv 14-ročného nakazeného, ktorá obsahuje protilátky.

Doktorovi Brantlymu, ktorý sa takisto nakazil, túto vzácnu vzorku krvi doručil Franklin Graham, prezident organizácie Samaritans Purse, v ktorej pracuje aj nakazená Nancy. Tá je momentálne podľa posledných vyjadrení „v stabilizovanom, ale vážnom stave“, počas noci sa jej stav mierne zhoršil.

Vírus eboly momentálne zúri v Guinei, Sierra Leone, Nigérii a Libérii. Doteraz úrady evidujú 1300 nakazených ľudí, zomrelo už 729 z nich. Úmrtnosť presiahla 50 percent, čím sa situácia stala ohrozujúcou pre celý svet. Neexistuje zatiaľ žiaden liek, no lekári zaznamenávajú prípady pacientov, ktorých telo tvorí protilátky.

Doteraz sa nikomu úspešne nepodarilo tieto protilátky extrahovať a vyrobiť z nich funkčný liek. Tento pokus však spustil vlnu napínavého záujmu nielen vo vedeckých kruhoch. „Je to veľmi kontroverzná téma, ak hovoríme o sére n prežitie,“ uvádza Thomas Geisbert z Texaskej univerzity pre NBC News. Pri jeho pokusoch na opiciach sérum zlyhalo.

Problémom je aj variabilita rôznych kmeňov eboly, pre ktoré sa ťažko vytvára jeden efektívny liek pre každého. Nakazená Nancy sa vo štvrtok spolu s doktorom Brantlym vrátila z Libérie do USA špeciálnym izolačným modulom. V súčasnosti by sa mala nachádzať v americkom Centre pre kontrolu chorôb a prevencie v Atlante v Georgii. Teraz už ostáva len čakať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu