Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nórsko sa pripojí k sankciám EÚ voči Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórska vláda v stredu oznámila, že krajina sa plánuje pripojiť k programu ekonomických sankcií EÚ voči Rusku, kam vyváža technológiu pre ropný a plynárenský priemysel a potravinárske výrobky. Urobila tak deň po tom, ako EÚ a USA oznámili nové súbory opatrení namierených proti ruským sektorom energetiky, bankovníctva a obrany.

Ide pritom o doteraz najtvrdšie kroky proti Moskve v súvislosti s údajným podporovaním separatistických povstalcov na východe Ukrajiny. Nórsko nie je členom EÚ a s Ruskom udržiava široké obchodné vzťahy. Štátny ropný podnik Statoil napríklad plánuje s ruským Rosnefťom spoločný prieskum uhľovodíkových ložísk v Arktíde.

"Už od marcového protiprávneho anektovania Krymu Ruskom dávala (nórska) vláda jasne najavo, že Nórsko musí stáť pri svojich spojencoch a partneroch, čo sa týka odpovedí na protiprávne konanie Ruska na Ukrajine," uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Borge Brende.

Napriek popieraniu zo strany Moskvy je podľa neho zrejmé, že proruskí separatisti na východe Ukrajiny získali vyspelé zbrane a iný materiál z Ruska, pričom vyzval na ukončenie takéhoto zasahovania. Nové sankcie si vyžadujú schválenie nórskym parlamentom.

Sanckie EÚ zvýšia ceny na energetickom trhu v Európe 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes pohrozilo, že sprísnené sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko v súvislosti s ukrajinskou krízou "nevyhnutne" povedú k vyšším cenám energií v Európe.

Brusel podľa vyhlásenia ruského ministerstva sám vytvára bariéry pre ďalšiu spoluprácu s Ruskom v takej kľúčovej oblasti, akou je energetika. "Je to neuvážený a nezodpovedný krok. Nevyhnutne povedie k nárastu cien na európskom trhu," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo už predtým označilo nové americké sankcie za "zhubné a krátkozraké" s tým, že iba zhoršia vzťahy medzi Ruskom a USA, ktoré sú pre ukrajinskú krízu už aj tak v najhoršom stave od skončenia studenej vojny. "Skutočné straty tejto zhubnej a krátkozrakej politiky budú pre Washington dosť hmatateľné," dodal ruský rezort diplomacie.

USA a EÚ oznámili v utorok nové sankcie proti ruským bankám a energetickým aj zbrojárskym firmám v dôsledku podpory separatistov na Ukrajine zo strany Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu