Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európska komisia chystá návrhy nových sankcií proti Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predloží vo štvrtok (24.7) dokument, obsahujúci návrhy na zavedenie nových sankcií proti Rusku, na ktorých sa v utorok dohodli ministri zahraničných vecí počas zasadnutia v Bruseli.

Uviedla to dnes hovorkyňa EK Pia Ahrenkildová Hansenová. Zároveň ale zdôraznila, že o prípadnom zavedení sankcií nerozhodne komisia, ale členské štáty EÚ. 

Komisia v pripravovanom dokumente predloží návrhy na cielené opatrenia v oblasti prístupu na kapitálové trhy, obranného priemyslu, tovarov dvojakého využitia a citlivých technológií, najmä v sektore energetiky. 

Exekutíva EÚ predloží vypracované návrhy Výboru stálych zástupcov pri EÚ (COREPER), čiže diplomatom členských krajín EÚ, ktorý bude vo štvrtok zasadať v Bruseli.

"Komisia je pripravená zhostiť sa svojej úlohy koordinátora medzi členskými štátmi, pretože dostala príslušný mandát počas marcového summitu EÚ. Takže vo štvrtok odovzdá tento dokument a potom bude záležať od členských štátov, aby vydali usmernenia pre ďalšiu činnosť," vysvetlila hovorkyňa EK proces, ktorý môže viesť k novej sérii sankcií voči Rusku.

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti v utorok, v súlade so závermi summitu EÚ zo 16. júla, schválila výrazný balík reštriktívnych opatrení, vrátane rozšírenia kritérií pre zaraďovanie na sankčný zoznam pre firmy a jednotlivcov, ktorí prispievajú k ohrozeniu územnej celistvosti a štátnej suverenity Ukrajiny. 

Ministri zahraničných vecí sa rozhodli urýchliť proces prijímanie opatrení proti osobám a subjektom, ktoré poskytujú materiálnu a finančnú podporu aktivitám súvisiacim s nelegálnou anexiou Krymu a destabilizáciou východnej časti Ukrajiny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu