Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Problém so psami v rómskej osade riešili dobrovoľníci a veterinári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEČOVCE – Problém s premnoženými, ako aj chorými a zranenými psami v rómskej osade v Sečovciach pomohla riešiť akcia kastračného programu.

V uplynulých dňoch ju realizovala skupina veterinárov a dobrovoľníkov v spolupráci s mestom a sociálnymi pracovníkmi. Svrab, začervenie, podvýživa, zlomeniny či rôzne ďalšie choroby a zranenia trápili v osade desiatky psov a mačiek.

Ako dnes uviedla predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) Za práva zvierat Diana Truchlíková, počas akcie bolo vykastrovaných približne 140 zvierat, ktoré vrátili do osady. Odobratých psov a mačiek, predovšetkým šteniat, ktoré idú do dočasnej opatery a neskôr na adopciu, je zhruba rovnaký počet.

Akcia v rámci Československého kastračného programu, ktorý OZ Za práva zvierat a Slovenská aliancia ochrancov zvierat realizuje na rôznych miestach, prebiehala v Sečovciach od štvrtka do nedele (31.7.-3.8.). Tím bol zložený z desiatich dobrovoľníkov a piatich veterinárov, v rómskej osade im pomáhali sociálni pracovníci.

"V tejto osade sme mali zvieratá v extrémne zlom stave. Našli sme svrab, mimoriadne zablšenie, začervenie, dochádzalo k extrémnym úhynom. Bolo tam veľa zranených zvierat, napríklad rozrezané krky, pretože psy mali uviazané špagáty vrastené do krku. Boli tam zlomeniny, zvieratá mali rôzne dolámané labky. Niektoré dospelé psy sme museli odobrať, lebo boli extrémne podvyživené," priblížila Truchlíková.

Akcia pomôže zabrániť ďalšiemu množeniu túlavých psov, ako aj šíreniu chorôb. Psov so svrabom napríklad prevzal na doliečenie útulok v Nitre.

V rámci programu došlo už k siedmim hromadným kastráciám zvierat, v apríli sa tak stalo v rómskej osade v Trebišove. "Tento rok to vidíme ešte na dve akcie. Jedna pravdepodobne bude v Liptovskom Mikuláši a vyberáme ešte z viacerých obcí, ktoré potrebujú pomôcť," dodala predsedníčka občianskeho združenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu