Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Boje o letisko v Tripolise si vyžiadali už 47 mŕtvych a 120 zranených

Boje o letisko v Tripolise si vyžiadali už 47 mŕtvych
Boje o letisko v Tripolise si vyžiadali už 47 mŕtvych (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 47 mŕtvych a 120 zranených si vyžiadali už vyše týždňa trvajúce boje o medzinárodné letisko v líbyjskej metropole Tripolis, ktoré zvádzajú príslušníci znepriatelených milícií. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na líbyjské ministerstvo zdravotníctva.

Od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 ovládali hlavné letisko v Tripolise ozbrojenci zo Zintánu na severozápade Líbye. Teraz sa ich odtiaľ snažia vytlačiť príslušníci islamistami vedených milícií, súčasťou ktorých sú aj ozbrojenci z prístavného mesta Misuráta.

V dôsledku bojov tripoliské letisko už pred týždňom pozastavilo svoju prevádzku. Pri ostreľovaní letiskového areálu došlo k poškodeniu kontrolnej veže a odbavovacej haly ako aj k zničeniu vyše desiatich odstavených lietadiel. OSN v reakcii preventívne stiahla z Líbye svoj zahraničný personál.

Líbyjská vláda podľa vyjadrenia svojho hovorcu zvažuje, že v súvislosti s bojmi o letisko požiada o vyslanie medzinárodných síl, ktoré by mali ukončiť eskalujúce násilie.

Líbya sa od občianskej vojny a pádu Kaddáfího režimu nachádza na pokraji anarchie. Okrem bývalých povstaleckých milícií, ktoré odmietajú zložiť zbrane, situáciu komplikujú aj kmeňoví ozbrojenci a radikálni islamisti a v ostatnom čase aj samozvaná armáda generála Chalífu Haftára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu