Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Izrael pácha masakru a svet mlčí, tvrdí Erdogan

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký premiér Recep Erdogan v utorok opätovne kritizoval Izrael za ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy. Podľa dlhoročného tureckého lídra sa židovský štát dopúšťa na palestínskych moslimoch "masakry".

Erdoganovi sa navyše nepáči, že svet mlčí a nikto okrem Turkov im nepovedal, aby "prestali". Tradičný kritik izraelskej politiky sa taktiež vyjadril k raketovým útokom zo strany palestínskeho militantného hnutia Hamás ovládajúceho Gazu. 

Kandidát na tureckého prezidenta poukázal na to, že na rozdiel od útokov izraelskej armády na palestínskom území nikto pri raketových útokoch na Izrael nezomrel. Ako v utorok dodal: "Izrael pokračuje v štátom podporovanom terorizme, dokedy bude svet mlčať?"

Izraelské sily v utorok už ôsmy deň pokračujú v náletoch a ostreľovaní Pásma Gazy, ktoré je odpoveďou na raketové útoky tamojších palestínskych ozbrojencov. Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka.

Izraelská ofenzíva si dosiaľ vyžiadala takmer 170 mŕtvych Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvoria civilisti. Stovky rakiet, ktoré vypálili militanti z Pásma Gazy, v Izraeli zatiaľ nespôsobili nikomu vážnejšie zranenia. Egypt sa spoločne s USA snaží sprostredkovať prímerie, ktoré hnutie Hamás odmietlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu